Za bombou na Times Square je napokon Taliban

Ramená Talibanu sú už dosť dlhé na to, aby dosiahli až do srdca New Yorku. Hoci pri pokuse o bombový atentát na Manhattane úrady i experti pôvodne zapojenie pakistanskej odnože radikálnej islamistickej organizácie vylučovali, ďalšie vyšetrovanie ukázalo opak.

10.05.2010 11:49
Faisal Shahzad Foto:
Faisal Shahzad.
debata (3)

„Získali sme dôkazy, ktoré ukazujú, že za útokom bol pakistanský Taliban,“ oznámil americký minister spravodlivosti Eric Holder. „Vieme, že pomáhali pri uskutočňovaní. Vieme, že ho pravdepodobne financovali a vieme, že útočník pracoval na ich rozkaz,“ vyhlásil minister.

Bombu na Manhattane minulý víkend odhalil miestny predavač tričiek, ktorému sa nepozdávalo odstavené terénne auto s naštartovaným motorom, z ktorého sa dymilo. Polícia, ktorá evakuovala rušnú časť centra New Yorku, v aute potom objavila amatérsku bombu. Hoci sústava budíkov, delobuchov, kanistrov s benzínom, hnojiva a plynu nemohla fungovať, ako jej strojca zamýšľal, samotná explózia horľavých látok mohla mať smrteľné následky.

K nevydarenému útoku sa okamžite prihlásil pakistanský Taliban. Podľa vyjadrení radikálov išlo o pomstu za útoky na predstaviteľov teroristického hnutia. Newyorská polícia i pakistanské tajné služby zapojenie Talibanu vylúčili. Podľa expertov hnutie nemalo prostriedky na takýto čin na americkej pôde a amatérska bomba tiež nenaznačovala prácu profesionálov.

To, že pracoval sám, pôvodne tvrdil i tridsaťročný Američan pakistanského pôvodu, ktorého presne pred týždňom polícia zatkla na palube lietadla, rolujúceho na odlet do Dubaja. Faisal Shahzad sa k umiestneniu bomby priznal. Polícia však napokon našla dôkazy, ktoré pakistanskú stopu potvrdili.

3 debata chyba