Maďarskí poslanci nečakali, začali rokovať o dvojakom občianstve

Poslanci maďarského parlamentu začali s rokovaním o dvojakom občianstve. Maďarské občianstvo by podľa tohto návrhu mohli získať aj príslušníci maďarskej menšiny, ktorí nemajú trvalý pobyt v krajine. Zákon pochádza z dielne víťaznej strany v aprílových parlamentných voľbách pravicového Fideszu.

20.05.2010 20:50 , aktualizované: 22:14
debata (128)

Hlavní rečníci už v maďarskom parlamente vystúpili, pričom hovorili o dôležitosti tejto právnej úpravy. Spomínali aj krivdy z minulosti, ktorými majú byť Trianonská zmluva, či Benešovské dekréty. Poslanci z radikálneho Jobbiku sa priklonili na stranu Fideszu a zdôrazňovali dôležitosť okamžitého prijatia zákona o dvojakom občianstve, povedal pre TA3 Gregor Martin Papucsek.

Z opozičných radov však zazneli aj kritické hlasy. Socialisti žiadali začať s rokovaniami o zá­kone až po parlamentných voľbách na Slovensku. Tvrdili, že týmto urýchleným schvaľovaním zasahujú do volebnej kampane na Slovensku. Maďarskí poslanci budú o zákone rokovať pravdepobodne aj v piatok. Analytici predpokladajú, že zákon v parlamente hladko prejde.

Premiér Robert Fico kvôli tomuto zákonu zvolal bezpečnostnú radu štátu. Po skončení schôdzky vyhlásil, že sa bude snažiť rokovať s budúcim maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom ešte pred schválením tejto právnej normy. V prípade, že maďarský parlament zákon prijme, pohrozil „tvrdým protiúderom“.

Na Slovensku zákony inštitút dvojitého občianstva špeciálne neupravujú. Právny poriadok však nezakazuje mať aj štátnu príslušnosť inej krajiny. Slovensko uplatňuje voľnejšie pravidlá pre udelenie občianstva krajanom, ktorí vlastnia preukaz zahraničného Slováka; aj tieto osoby však na získanie slovenského pasu musia splniť podmienku aspoň trojročného pobytu na Slovensku.

128 debata chyba