Maďari schválili dvojaké občianstvo

Maďarský parlament schválil novelu zákona umožňujúcu jednoduchší prístup k získaniu štátneho občianstva viac ako dvom miliónom etnických Maďarov žijúcich v strednej a východnej Európe. Novela zákona o štátnom občianstve, za ktorú v parlamente hlasovalo 344 poslancov, pričom traja hlasovali proti a piati sa zdržali hlasovania, pochádza z dielne vládneho bloku Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (Fidesz-KDNP).

26.05.2010 09:59 , aktualizované: 11:36
Maďarsko, parlament, Budapešť, Orbán Foto:
Maďarský parlament schválil dvojaké občianstvo.
debata (130)

Etnickým Maďarom umožní požiadať o udelenie občianstva bez toho, aby mali trvalý pobyt na území Maďarska. Stačí, že budú mať maďarský pôvod a budú hovoriť po maďarsky. Neznamená to však, že automaticky získajú aj volebné právo.

Zákon, ktorý vstúpi do platnosti v januári 2011, rozhneval vládu Slovenska, ktorá sa vyhráža silnými odvetnými opatreniami. Opoziční politici v Maďarsku a etnické maďarské strany na Slovensku požiadali alianciu vedenú stranou Fidesz, aby odložila schvaľovanie zákona do slovenských parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 12. júna.

Uľahčenie prístupu k občianstvu pre viac ako dva a pol milióna etnických Maďarov žijúcich za hranicami vlasti je významným cieľom maďarskej stredopravej aliancie. Zsolt Semjén, šéf Kresťanskodemo­kratickej ľudovej strany a budúci vicepremiér, ktorý bol poverený vyriešenie spornej otázky, uviedol, že politika inej krajiny by nemala určovať časový rozvrh pre prijímanie zákonov v Budapešti.

Maďarsko by podľa designovaného ministra zahraničných vecí Jánosa Martonyiho považovalo za hrubé porušenie medzinárodného práva, ak by slovenská strana splnila svoje vyhrážky, že okamžite príjme zákon, ktorým by sa automaticky zrušilo slovenské občianstvo žiadateľom o občianstvo iného štátu. Ako Martonyi podotkol, mnohí Slováci majú dvojité občianstvo. Budapešť je preto presvedčená, že takéto kroky slovenského parlamentu by znamenali diskrimináciu všetkých občanov Slovenska, ktorí by v budúcnosti o dvojité občianstvo požiadali.

Slovensko už oznámilo, že problém mieni riešiť na európskej úrovni prostredníctvom Európskej komisie či Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe ešte pred tým, ako Maďarsko prevezme rotujúce predsedníctvo Európskej únie v januári 2011.

Slovenský premiér a predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico je v koalícii s Jánom Slotom, šéfom Slovenskej národnej strany, ktorá agituje proti polmiliónovej maďarskej menšine na Slovensku. Podľa predvolebných prieskumov by si mal Fico udržať svoju funkciu; otázkou zostáva, či sa aj po voľbách bude musieť opierať o Slotovu stranu. Ďalšou otázkou je, či sa na Slovensku dostanú do parlamentu aj maďarské strany.

V SMK vítajú prijatie maďarskej novely

Strana maďarskej koalície víta prijatie novely zákona o štátnom občianstve v maďarskom parlamente, ktorý zjemňuje podmienky na získanie občianstva Maďarskej republiky.

„SMK považuje hystériu, vyvolanú okolo prijatia tohto zákona zo strany slovenskej vlády za nemiestnu a prehnanú,“ uviedla strana vo vyhlásení. SMK považuje za neprijateľné, aby ktorýkoľvek občan SR mal akékoľvek nevýhody z toho, že má dvojaké občianstvo. Strana je pripravená obhajovať záujmy občanov SR maďarskej národnosti aj na medzinárodných fórach. Vo vyhlásení SMK ďalej upozorňuje na to, že zákon bude aplikovaný od 1. januára 2011 a dúfa, že dovtedy sa vyjasnia nezrovnalosti okolo aplikovania zákona aj medzi Maďarskom a Slovenskom.

Diskutujte: Prekážalo by vám, ak by Maďari na Slovensku mali aj maďarské občianstvo?

130 debata chyba