Je maďarský nacionalizmus falošný?

Rakúsky denník Salzburger Nachrichten označil vo štvrtok maďarský zákon uľahčujúci udelenie občianstva pre zahraničných Maďarov za falošný nacionalizmus, ktorý v zjednocujúcej sa Európe nemá miesto.

27.05.2010 14:48
Budova parlamentu v Budapešti. Foto: ,
Budova parlamentu v Budapešti.
debata (51)

Maďarský ľavicový denník Népszava tvrdí, že nacionalisti rôznych národností spolu síce ohromne bojujú, navzájom sa však potrebujú a jeden bez druhého nemôžu existovať. „Maďarsko je od roku 1997 členom NATO a od roku 2004 členom Európskej únie. Krajina sa tak dobrovoľne integrovala do dvoch medzinárodných záväzkov a užíva si výhod s tým súvisiacich,“ komentoval rakúsky denník.

„Nová vláda teraz pestuje nacionalizmus, aký v zjednotenej Európe vôbec nemá miesto a pomáha tak pravicovým radikálom. Za ako dlho potom oni vyhlásia, že je treba ‚maďarskú diasporu‘ pričleniť domov?!“

„Maďarská vláda zo seba prijatím daného zákona robí hrot kopie síl, ktoré sa pomaly a v rozdielnej miere rysujú v niektorých krajinách Európy. Pravicové radikálne strany z nedostatku politických konceptov prikrmujú protieurópske nálady a egoizmus v nádeji, že ich šovinizmus vynesie k moci,“ upozorňuje rakúsky denník.

Népszava poukazuje aj na hrozbu nacionalizmu. „Aj keď proti sebe nacionalisti rôznych krajín bojujú, nemohli by bez seba existovať. Vyhrocovaním napätia sa navzájom posiľňujú vo svojej súčasnej snahe prezentovať sa ako jediní skutoční ochrancovia svojho národa a odvrátiť tak pozornosť od vlastnej neschopnosti.“

„Vo Ficovom prípade napríklad od toho, že slovenská vláda pri deľbe príspevkov do záchranného balíčku eurozóny pre problémové Grécko zle vyjednávala k vlastnej škode,“ tvrdí Népszava. „V Maďarsku nemá nastupujúca vládna koalícia Viktora Orbána vôbec žiadny program. Keď nie je schopná uskutočniť svoje sľuby vymykajúce sa akejkoľvek realite, vhod im príde i ‚národná téma‘ prehlušujúca všetko ostatné,“ konštatuje maďarský denník.

51 debata chyba