Cesta na Mars sa začala bez opustenia Zeme

Z Moskvy na Mars v Moskve. Šesť dobrovoľníkov "odštartovalo" smerom na červenú planétu. Pritom neopustia Zem. Ide totiž simulovaný let a "simulanti" (traja Rusi, Francúz, Talian a Číňan) strávia 520 dní v makete vesmírnej lode a v úplnej izolácii od okolitého sveta.

04.06.2010 16:30
modul Foto:
V laboratóriách vesmírneho inštitútu v Moskve sa nachádzajú štyri moduly, ktoré majú simulovať prostredie kozmickej lode pri lete na Mars. Experiment sa začal 3. júna a muži strávia v izolácii 520 dní.
debata (2)

„Experiment má preveriť psychiku, izoláciu od sveta, riešenie problémov v uzavretom životnom cykle. Teda sú to všetko podmienky, z ktorých každá môže spôsobiť neúspech misie,“ povedal pre portál Newsru Lev Zeľonij, riaditeľ Ústavu vesmírneho výskumu pri Ruskej akadémii vied.

Ako pripomenul, cesta na Mars potrvá 250 dní, 30 dní bude trvať pobyt na planéte a cesta späť potrvá 240 dní. Na Zem sa kozmonauti „vrátia“ na budúci rok v novembri. „Dovtedy ich však čaká stovka vedeckých pokusov, ako aj prekonávanie mnohých neštandardných situácií,“ dodal Zeľonij. Na Mars by ma vstúpiť Rus, Európan a Číňan.

Rovnako ako počas skutočnej misie k Marsu majú účastníci experimentu obmedzené zásoby potravín a vody. Každý z nich má právo kedykoľvek prerušiť pokus. V takom prípade ho budú považovať za „mŕtveho“. Cieľová peňažná odmena pre každého „kozmonauta“ je prepočte skoro 80-tisíc eur.

V súvislosti so začiatkom pokusu sa na pretras dostala aj otázka, a vo viacerých prípadoch aj kritika na adresu ruských organizátorov, prečo nie je v skupine žena. Podľa niektorých by mohla byť akýmsi „katalyzátorom“ možného napätia medzi mužmi. "Prítomnosť ženy by sa počas dlhého letu mohla stať destabilizujúcim faktorom z morálneho i psychologického hľadiska.

Lepšie je, ak v posádke bude zastúpené iba jedno pohlavie a jej členovia sa sústredia na plnenie úloh. Nebudú tak podvedome bojovať o pozornosť a priazeň jednej či dvoch žien," povedal v rozhovore pre televízny kanál Rossija expert.24 jeden z odborníkov.

2 debata chyba