Pred slovenskou ambasádou kričali maďarskí extrémisti urážky

Vykrikovanie revizionistických hesiel a urážok na adresu Slovenska sprevádzalo sobotné večerné zhromaždenie maďarských extrémistov, nacionalistov a radikálov pred budovou veľvyslanectva SR v Budapešti, informuje hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano. K fyzickým incidentom podľa neho nedošlo.

06.06.2010 11:30
Maďarskí extrémisti, garda Foto: ,
Maďarskí extrémisti v uliciach Budapešti.
debata (335)

Niekoľko stoviek prívržencov a členov Hnutia 64 žúp, strany Jobbik a ďalších extrémistických organizácií si pred slovenským zastupiteľským úradom pripomenulo 90. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy.

"Na akcii viali arpádovské zástavy a objavili sa aj obscénne gestá adresované ambasáde SR a jej zamestnancom, spolu s heslami spochybňujúcimi súčasné hranice SR, povojnové usporiadanie Európy ako aj vyhrážkami jedného z rečníkov o zničení veľvyslanectva v súvislosti s udeľovaním štátneho občianstva, " uviedol Stano.

Upozornil, že Slovensko už pred víkendovými spomienkovými akciami na výročie Trianonu vyjadrilo znepokojenie a obavy nad silnejúcim trendom v Maďarsku spochybňovať systém mierových dohôd a povojnového usporiadania Európy. Podobné znepokojenie vyjadril aj český prezident a vláda ČR.

335 debata chyba