Voda sa zbláznila v Poľsku aj v Maďarsku

Severne a južne od Slovenska prevláda vo viacerých oblastiach zúfalý stav. Obydlia a polia sú zaliate, ľudia unikajú do bezpečia na člnoch. Dažde síce ustávajú a objavuje sa slnko, ale povodňová vlna nepovedala posledné slovo. Napríklad vo Varšave sa očakáva, že rieka Visla najvyššie stúpne v noci z pondelka na utorok. "Hladina by mala mať až 760 centimetrov," varuje poľský portál Gazeta.

06.06.2010 16:47
záplavy poľsko Foto: ,
Muž evakuuje svoju rodinu zo zaplaveného domu v obci Mielec na juhu Poľska.
debata (4)

Maďarské úrady odhadujú, že pod vodou sa nachádza 200-tisíc hektárov pôdy. Zaplavená je polovica mesta Edelény, v ktorom žije 10-tisíc ľudí. Veľká voda ohrozuje aj dopravu – pre zaliate dopravné trasy meškali počas víkendu spoje. V povodí riek Hornád, Bodva a Slaná museli záchranári evakuovať viac ako 2 300 obyvateľov. Na pomoc vyslali celkovo 12-tisíc policajtov, vojakov a príslušníkov záchranných zborov.

V Poľsku na Visle pri obci Slupiec voda zničila hrádzu v dĺžke 20 metrov. Z domovov sa preto muselo okamžite odsťahovať približne tritisíc osôb. Ako repríza zlého sna vyzerá situácia napríklad v dedinke Wilkow, ktorá bola zaplavená už v máji a teraz sa jej obyvatelia znovu núdzovo dočasne presúvajú do bezpečia.

Na juhovýchode Poľska je zlá situácia v meste Jaslo. Jeho plochu pokryla voda už v piatok, obydlia muselo opustiť najmenej 1 500 ľudí. „Takú vodu sme tu ešte nezažili. Nečakali sme, že sa preleje hrádza,“ priznala starostka Maria Kurowská. V Jasle žije takmer 40-tisíc obyvateľov.

Poľsko hlási aj obete na životoch. Záchranári našli mŕtvolu mladého turistu, ktorý spadol do rozvodneného potoku Bystra v tatranskom stredisku Zakopane. Podobný osud predpovedajú 50-ročnému mužovi a jeho 6-ročnej dcérke, ktorí splavovali na kajaku rieku Szreniawa severovýchodne od Krakova. Pravdepodobne sa prevrátili a utopili.

4 debata chyba