Fico čelil v poslednej predvolebnej debate opozičnej presilovke

V poslednej veľkej predvolebnej debate premiér Robert Fico (Smer) zažil úplne iné rozloženie síl, na aké bol počas svojej vlády zvyknutý. Zatiaľ čo za štyri roky vládnutia drvivou väčšinou chodil do televízie či rozhlasu diskutovať sám, vo večernej diskusii spravodajskej televízie TA3 musel čeliť presilovke lídrov troch stredopravých strán - SDKÚ, KDH a Slobody a Solidarity (SaS). Prispela k tomu organizácia relácie, každý z politikov mal rovnaký čas na vystúpenie.

11.06.2010 23:29
Fico, Sulík Foto: ,
Predseda vlády a Smeru Robert Fico a šéf SaS Richard Sulík (vpravo).
debata (70)

Fico i opoziční lídri v televíznej debate niekoľko hodín pred otvorením volebných miestností používali tradičné argumenty, ktoré sa objavovali aj počas kampane. Premiér útočil na opozíciu, že za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) prijímala nesociálne opatrenia, zobrala peniaze invalidom, zdvihla daň z pridanej hodnoty. SDKÚ opäť vinil z „prania špinavých peňazí“. Zopakoval aj obvinenie, že proti Smeru jeho súperi vedú nelegálnu kampaň.

Opoziční predáci vracali údery okrem iného pripomínaním škandálov Ficovej vlády. Vyčítali mu tiež zadlžovanie Slovenska, nárast nezamestnanosti, ale aj nedávne opatrenia týkajúce sa centier voľného času. Súboj v TA3 však priniesol o niečo menej konfrontácií než štvrtková nočná búrlivá debata v najsledovanejšej televízii Markíza. V TA3 politici v niektorých chvíľach stihli aj relatívne pokojne diskutovať o daniach alebo odvodoch.

Početná prevaha Ficových súperov bola v diskusii miestami veľmi viditeľná. Keď napríklad premiér tvrdil, že na konci Dzurindovej vlády bola rovnaká nezamestnanosť ako v súčasnosti, keď sa Slovensko vyrovnáva s dopadmi hospodárskej krízy, pustili sa do neho postupne volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová aj šéf SaS Richard Sulík a na štatistikách sa snažili ukázať, že to tak nie je.

Hneď potom sa chopil slova ešte predseda KDH Ján Figeľ a pridal kritiku, že Ficova vláda nezamestnanosť nerieši a najhorším krokom je podpora sociálnych podnikov. Fico mal tiež problém, keď pravici vyčítal, že v roku 1998 „zastavila diaľnice“ – jeho súperi mu naraz pripomínali, že v tom čase pôsobil vo vládnej SDĽ.

Zrejme najtvrdšie slová padli na konci relácie. „Toto je zlepenec, ktorý chce marihuanu, chce poplatky pre vysoké školy, chce zmeniť Zákonník práce a chce na úkor chudobných posilniť bohatých,“ odkázal svojim súperom na záver diskusie premiér. „Radšej stredopravý zlepenec ako pokračovanie súčasnej kleptokracie,“ odpovedala mu Radičová.

Posledné prieskumy verejnej mienky pred voľbami dávajú piatim stredopravým stranám šancu ukončiť vládnutie Ficovej koalície s SNS a HZDS. Smer síce podľa ankiet získa najviac hlasov, nebude mať však pravdepodobne s jeho súčasnými koaličnými partnermi dosť mandátov.

70 debata chyba