Spoločnosť British Petrol vraj o poruche plošiny vedela

Spoločnosť British Petrol má problém. Okrem ropy jej už unikajú aj tajné dokumenty. A z nich vyplýva, že v prípade najhoršieho scenára vytečie do Mexického zálivu až dvojnásobok ropy, ako doteraz tvrdili pesimisti medzi odborníkmi. Dokumenty, ktoré mali slúžiť pre vnútornú potrebu spoločnosti, zverejnil americký kongresman. Bývalý zamestnanec na ropnej plošine navyše obvinil spoločnosť, že o problémoch s vrtom vedela, no nič nevykonala.

22.06.2010 14:03
BP Foto: ,
Zabili ste náš záliv... Zabili ste náš život. Aj takéto odkazy pre spoločnosť British Petroleum (BP) sa dajú nájsť na miestach postihnutých únikom ropy z vrtu v Mexickom zálive.
debata (10)

„Zaznamenali sme únik a preto sme informovali ľudí v spoločnosti,“ citovala britská BBC slová Tyroneho Bentona, ktorý na plošine Deepwater Horizon pracoval pred jej výbuchom.

„Z dispečerskej miestnosti chybnú súčiastku odstavili a zapojili ďalšiu, aby mohli pokračovať bez prerušenia produkcie. Robilo sa veľa vecí naraz. Podľa správnosti sa malo spomaliť a robiť postupne, aby bola istota, že sa všetko robí správne,“ povedal Benton pre BBC s tým, že osobne na problém upozornil. Sám ropnú spoločnosť žaluje za zanedbanie povinností.

Ropná spoločnosť sa však bráni, že vrt vrátane zariadení si len prenajímala od spoločnosti Transocean, ktorá sa preto mala starať o ich technický stav.

BP tvrdí, že na odstránenie úniku ropy už vynaložila viac ako dve miliardy dolárov. Séria prešľapov však znamená, že meno ropnej spoločnosti má čoraz horší cveng. Americkú verejnosť pobúrilo, že šéf BP Tony Hayward, ktorý sa už v minulosti o katastrofe vyjadroval necitlivo, strávil víkend oddychom na jachtárskych pretekoch a neriešil únik ropy. Kritiku zožal i od Bieleho domu. BP Haywarda bráni, že ide o jeho prvý deň voľna od výbuchu ropnej plošiny pred 64 dňami. Obyvatelia pobrežia Mexického zálivu však vedeniu spoločnosti odkázali, že oddýchnuť by si chceli už aj oni.

Ropnej spoločnosti nepomohlo ani to, že americký kongresman Ed Markey zverejnil jej interný dokument. Podľa neho by v najhoršom prípade mohlo do vôd Mexického zálivu denne uniknúť až 100-tisíc barelov ropy, čiže 15,9 milióna litrov čiernej tekutiny.

„Buď BP od začiatku klamala, alebo sú jej ľudia mimoriadne neschopní,“ rozhorčoval sa Markey, ktorý v dolnej komore Kongresu vedie podvýbor pre energetiku. „Najskôr hovorili o tisícke barelov, potom o piatich tisíckach.“

Ropná spoločnosť pravosť dokumentu nepoprela, tvrdí však, že kongresman ho nepochopil. Uvedené množstvo uniknutej ropy by totiž platilo, ak by na potrubí nebol nasadený bezpečnostný ventil. „Keďže ho neplánujeme odstrániť, tieto čísla sú nepodstatné,“ tvrdí hovorca BP Toby Odone.

Podľa odhadov americkej vlády denne z vrtu vyteká 60-tisíc barelov ropy, čiže 9,5 milióna litrov. To sú takmer 4 olympijské bazény naplnené ropou do výšky dva metre denne. Ak by uniknutá ropa vytvorila súvislú vrstvu s hrúbkou 1 milimeter, každý deň by zaplnila štvorec so stranou viac ako tri kilometre.

10 debata chyba