Belgický kráľ ako hrdina a vizionár alebo krutý tyran?

Hoci si Belgicko v súčasnosti pripomína 50. výročie od osamostatnenia svojej bývalej africké kolónie Konga, zatiaľ nevyriešený vzťah jej obyvateľov k vtedajším historickým udalostiam sa postaral o škandál.

23.06.2010 12:54
Louis Michel Foto:
Louis Michel, súčasný poslanec belgického parlamentu, v minulosti eurokomisár pre rozvojovú pomoc.
debata (1)

Bývalý eurokomisár pre rozvojovú pomoc a v súčasnosti belgický poslanec Louis Michel v tlači totiž označil bývalého belgického kráľa Leopolda II. za hrdinu a vizionára. Podľa historikov však tento muž stojí za smrťou miliónov Konžanov, pričom počet obetí jeho koloniálnej vlády sa odhaduje medzi piatimi až 20 miliónmi.

Leopold II. ako domáci hrdina a konžský despota

„Leopold II. Bol vo svojej dobe ozajstným vizionárom a hrdinom. A aj keď sa v Kongu diali hrozné veci, mali by sme ho za to dnes odsudzovať?“ pýta sa Michel v rozhovore pre P-Magazine, o ktorom rozsiahlo referujú belgické médiá.

Kongo sa v roku 1885 v podstate stalo Leopoldovým majetkom a ovládal ho prostredníctvom vlastnej armády označovanej ako Force Publique (Verejná sila). Jej príslušníci pritom stoja za vtedajšími zverstvami.

Belgický kráľ nemilosrdne využíval konžské prírodné bohatstvo, z ktorého financoval rozvoj Belgicka. Veľká časť bruselských pamätihodností bola postavená práve za prostriedky z Konga, okrem iného aj obrovský súdny palác.

Belgický darček Afrike: školy, cesty a odsekávanie rúk

Force Publique však v tom čase šírila v africkej krajine skazu a mrzačila miestne obyvateľstvo. Napríklad usekávánie rúk pri nepokojoch, ktoré sa v najchudobnejšom kontinente vyskytuje dodnes, do Afriky zavliekli práve Belgičania.

Michel však historické fakty v rozhovore odmieta. „Leopold II. si taká obvinenia nezaslúži. Belgičania stavali železnice, školy a nemocnice a naštartovali hospodársky rast. A myslíte si, že Leopold zmenil Kongo v jeden obrovský pracovný tábor? Naozaj? Vtedy sa ale jednoducho tak veci robili,“ dodal bývalý eurokomisár.

Nie je to pritom prvýkrát, čo sa v médiách objavuje podivný Michelov vzťah k bývalej belgickej kolónii. V rokoch 1999 až 2004, keď pôsobil ako minister zahraničia, totiž čelil niektorým obvineniam, že sa v roku 2001 podieľal na vražde konžského prezidenta Laurenta-Desirého Kabila. Toho v čele štátu nahradil jeho syn Joseph, s ktorým mal Michel veľmi dobré vzťahy.

Vlna odporu a divné správanie Michela v minulosti

Michelove vyjadrenia v Belgicku vyvolali vlnu odporu, hoci rad obyvateľov k osobe Leopolda II. stále vzhliada s obdivom. „Vizionár? Absolútne nie. To, čo sa vtedy stalo, je hanebné,“ povedal denníku Het Nieuwsblad belgický senátor Pol Van Den Driessche.

Internetový server EUobserver sa navyše odvoláva na dôveryhodný zdroj spojený s rozvojovou pomocou EÚ, ktorý opisuje podivné Michelove správanie počas jeho pôsobenia v Európskej komisii. „Zameriaval sa predovšetkým na územia, ktoré majú historickú spojitosť s Belgickom. Potieranie chudoby pritom nebolo vždy jeho hlavným záujmom,“ povedal zdroj.

Otázkou zostáva, do akej miery Michelove vyjadrenia poznamenajú plánovanú návštevu súčasného belgického kráľa Alberta II. v Demokratickej republike Kongo k 50. výročiu samostatnosti. Pôjde o prvú podobnú návštevu po 25 rokoch.

1 debata chyba