Gréci neustávajú. Opäť štrajkujú v uliciach a bijú sa s policajtmi

Verejné služby a predovšetkým dopravu v Grécku ochromil ďalší generálny štrajk, ktorý zvolali odbory na protest proti plánovaným dôchodkovým a pracovnoprávnym reformám. Od februára ide už o piatu podobnú protestnú akciu proti úsporným opatreniam, ktoré prijala grécka vláda výmenou za finančnú pomoc Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

29.06.2010 15:11
Grécko, štrajk Foto:
Grékov opäť hnev z úsporných opatrení vlády vyhnal do ulíc. A opäť sa dostali do konfliktu s políciou.
debata (24)

Demonštrácii sa v centre Atén zúčastnilo 16-tisíc ľudí. Desiatky mladých maskovaných demonštrantov, ktorí po policajtoch hádzali palice a kamene, polícia rozohnala slzným plynom. Jeden policajt bol ľahko zranený.

V centre mesta sa na výzvu dvoch hlavných odborových centrál zhromaždilo asi 10-tisíc ľudí. Protestný pochod centrom Atén usporiadali aj odbory komunistov, zúčastnilo sa ho až 6-tisíc ľudí. V Solúne, druhom najväčšom meste, sa pokojných demonštrácii zúčastnilo 7-tisíc ľudí. Demonštruje však podstatne menej ľudí ako tomu bolo počas predchádzajúcich štrajkov.

Zásah polície si v centre hlavného mesta vyžiadal stred medzi niekoľkými stovkami mladými demonštrantami a skupinou neonacistov, ktorá pred budovou parlamentu neďaleko demonštrantov mávala gréckou vlajkou. Dav ju potom začal prenasledovať, kým ho slzným plynom nerozohnala polícia.

Štrajk zvolali dve veľké odborárske organizácie – GSEE, ktorá združuje zamestnancov súkromného sektora a ADEDY, združujúcej zamestnancov štátneho sektora. Odborári sú nespokojní okrem iného s predstavou zvýšenia minimálneho veku pre predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov, či so znížením penzie na 65 percent pôvodnej mzdy. Nesúhlasia ani s návrhmi na ľahšie prepúšťanie zo zamestnania, čo má podľa vlády prispieť k väčšej flexibilite pracovného trhu.

Demonštrujúci Gréci sa dostávali do potýčok s... Foto: Reuters
Grécko, štrajk Demonštrujúci Gréci sa dostávali do potýčok s policajtmi.

Štrajk zasiahol predovšetkým vnútroštátnu leteckú dopravu. Zrušili približne päťdesiat, podľa agentúry AP až sto letov z pevniny na ostrovy Grécka. Medzinárodných letov sa protesty nedotkli, letoví kontrolóri nechceli štrajkom zasiahnuť turistický ruch. V prístave Pireus neďaleko Atén sa niekoľko stoviek komunistických odborárov pokúsilo zabrániť turistom a miestnym ľuďom v ceste na ostrovy v Egejskom mori. Súdy pritom účasť námorníkov na štrajku vyhlásili za nelegálny. Niektorým lodiam sa ráno podarilo odplávať, všetci cestujúci sa však nestihli nalodiť.

Do štrajku vstúpili úradníci i lekári. V nemocniciach je tak v prevádzke len pohotovosť. Do stredy rána chceli štrajkovať novinári, tlačené médiá preto nevyjdú ani v stredu. Prerušené bolo všetko spravodajské vysielanie. Štrajkujú aj štátni obhajcovia a to až do 7. júla. Podporu štrajku vyjadrili aj obchodníci a remeselníci, obchody však v Aténach zostali otvorené.

Diskusia o plánovaných reformách sa má v parlamente začať práve v utorok a bude trvať zrejme najmenej týždeň. Napriek tomu, že reformy nemajú podporu všetkých poslancov, socialistická vláda má v 300 člennom parlamente prevahu sedem mandátov a zrejme hlasovanie vyhrá.

Grékov opäť hnev z úsporných opatrení vlády...
Demonštrujúci Gréci sa dostávali do potýčok s...
+5Demonštrujúci Gréci sa dostávali do potýčok s...
24 debata chyba