Semjén: Je dobré, že na Slovensku skončila socialisticko-fašistická vláda

Maďarská vláda je otvorená dialógu s novým slovenským kabinetom, vyhlásil maďarský vicepremiér Zsolt Semjén na tlačovej konferencii v Budapešti. Maďarsko-slovenské vzťahy sú tradične veľmi komplikované.

01.07.2010 14:33
Zsolt Semjén Foto: ,
Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén
debata (256)

Semjén je teraz presvedčený, že Bratislava ustúpi od protiopatrení pre spornú novelu zákona o maďarskom občianstve. Norma, ktorú parlament v Budapešti schválil na konci mája, má zahraničným Maďarom výrazne uľahčiť získanie maďarskej štátnej príslušnosti.

To na Slovensku, kde žije asi 500-tisíc Maďarov, vyvolalo odmietavé reakcie. Vláda premiéra Roberta Fica obratom zareagovala prijatím právnej úpravy, podľa ktorej prídu až na výnimky noví držitelia iného občianstva o slovenskú štátnu príslušnosť. Títo ľudia tiež prídu o zamestnanie v štátnej sfére, ak je pre jeho vykonávanie slovenská štátna príslušnosť nutná. Semjén je presvedčený, že tento slovenský zákon by pred ústavným súdom alebo na Európskom súdnom dvore neobstál.

Vicepremiér sa zmienil aj o slovenskom zákone na ochranu slovenčiny, ktorý platí od septembra minulého roku. V tomto spore sú vraj známky pokroku. Norma nariaďuje pod hrozbou pokuty úradom, inštitúciám a firmám používanie slovenčiny v oficiálnom styku.

Podľa Semjéna je tiež dôležité, že vznikajúca slovenská stredopravá vláda skoncuje s doterajším „socialisticko-fašistickým typom koalície“.

256 debata chyba