Gréci sa nevedia zmieriť s úspornými opatreniami, opäť štrajkujú

Grécki zamestnanci vstúpili do štrajku proti úsporným opatreniam vlády. Ide o ďalší test pre socialistickú vládu pred parlamentným hlasovaním o reforme, ktorá by mala krajine pomôcť dostať sa z krízy.

08.07.2010 14:23
Grécko, štrajk Foto:
Gréci sa stále nechcú zmieriť s úspornými opatreniami vlády.
debata (8)

Očakáva sa, že lety do Grécka a z Grécka budú v priebehu dňa zrušené. Lode zostali zakotvené v prístavoch, verejná doprava bola ochromená a verejné úrady boli zatvorené. Ide už o šiesty 24-hodinový štrajk miestnych odborov proti úsporným opatreniam vlády.

Tisícky ľudí sa podľa očakávania zúčastnia na pochode k budove parlamentu v Aténach, kde by dnes poslanci mali debatovať o reforme zákona na zníženie predčasných dôchodkov, zvýšenie dôchodkového veku na 65 rokov a zníženie odmien.

„Je to hrozné, platili sme si všetky poplatky, platili sme si dane, a nič nedostaneme,“ povedal pre agentúru Reuters jeden z demonštrantov, zamestnaný v súkromnom sektore.

Reforma je kľúčovou podmienkou pre úspornú dohodu s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o záchrannom balíku v hodnote 100 miliárd eur, ktorý by mal krajinu dostať z ťažkej krízy.

Poslanci už v princípe súhlasili s reformou v predbežnom hlasovaní v stredu večer. Ide o prvý znak toho, že zákon bude prijatý aj počas dnešného konečného hlasovania.
Premiér Jorgos Papandreu poslancom parlamentu povedal, že bez tejto reformy sa ekonomika krajiny „rozpadne“ pod ťarchou zvyšujúcich sa výdavkov na dôchodkové náklady.

8 debata chyba