V Ríme možno objavili doposiaľ neznámy obraz maliara Caravaggia

V Ríme možno objavili doposiaľ neznámy obraz talianskeho maliara Caravaggia. Informujú o tom vatikánske noviny L'Osservatore Romano. Ako ale súčasne dodávajú, na to, aby sa dalo s istotou potvrdiť, že ide o dielo slávneho majstra, ešte treba uskutočniť ďalšie analýzy.

17.07.2010 21:17
Caravaggio Foto:
Jeden z obrazov Caravaggia, ktorého skutočné meno bolo Michelangelo Merisi.
debata (1)

Správa sa objavila práve v dobe, keď si Taliansko pripomína 400. výročie Caravaggiovho úmrtia. V rámci toho budú počas tohto víkendu v Ríme aj v noci otvorené kostoly a múzeá, kde sa nachádzajú jeho diela.

Maľba zobrazuje mučenícku smrť sv. Vavrinca, upáleného v roku 258 v čase prenasledovania kresťanov, nariadeného cisárom Valeriánom, a patrí rímskym jezuitom, informuje L'Osservatore Romano. Neuvádza však, kde a kto ju skúma.

Na obraze je uprostred plameňov nakláňajúci sa polonahý mladý muž s výrazom zúfalstva v tvári a s vystretou rukou. Caravaggio, ktorého skutočné meno bolo Michelangelo Merisi, sa narodil v roku 1571 v Miláne. Veľká časť jeho krátkej kariéry je však spojená s Rímom, kde sa spočiatku preslávil a získaval si mecenášov z radov aristokratov a kardinálov.

Bol však notorickým pouličným bitkárom a po incidente, pri ktorom zabil človeka, musel v roku 1606 mesto opustiť. Posledné roky svojho života strávil cestovaním medzi Maltou, Sicíliou a Neapolom. Podarilo sa mu získavať nové objednávky na maľby, nadobúdal však aj nových, a v niektorých prípadoch vplyvných, nepriateľov.

Zomrel v Toskánsku v roku 1610 – predpokladá sa, že buď rukami neznámych vrahov, alebo – ako naznačujú niektoré výskumy, na následky malárie.

1 debata chyba