Srbský a chorvátsky prezident chcú spoločne riešiť problémy

Chorvátsky prezident Ivo Josipovič začal dvojdňovú oficiálnu návštevu Srbska. Po stretnutí s najvyšším srbským predstaviteľom Borisom Tadičom v Belehrade sa Josipovič vyjadril, že aj keď obe krajiny nesú ťažké historické bremeno, našli správnu cestu na riešenie problémov vedúcu k dobrým susedským vzťahom.

18.07.2010 17:34
Ivo Josipovič Foto:
Chorvátsky prezident Ivo Josipovič.
debata

Obe strany na rokovaniach zhodli, že jestvujúce dvojstranné problémy možno vyriešiť cestou spolupráce medzi vládami oboch krajín, zdôraznil srbský prezident. Ivo Josipovič, ktorý sa od februárového nástupu do funkcie, už viackrát stretol s Borisom Tadičom, absolvuje prvú oficiálnu návštevu Srbska. Najvyšší srbský predstaviteľ chýbal síce na jeho inaugurácii kvôli pozvaniu kosovských predstaviteľov, v uplynulých mesiacoch sa však s chorvátskym partnerom stretol už štyrikrát.

Podľa vlastných slov by počas nej privítal, ak by sa obom stranám podarilo dosiahnuť pokrok v otázke návratu srbských utečencov, pátrania po nezvestných z niekdajších bojov, návratu zavlečených kultúrnych pamiatok z Chorvátska, ako aj v sfére boja proti organizovanému zločinu na úrovni polície i prokuratúry.

Josipovič spomenul aj dva tematické okruhy, v ktorých osobne neočakáva významný pokrok, a to spor o dunajský úsek spoločných hraníc a bilaterálny spor oboch krajín, ktorý je na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu. Hosť zo Záhrebu absolvuje v Subotici stretnutie s lídrami chorvátskej komunity vo Vojvodine, v pondelok sa prejde centrom Belehradu v spoločnosti srbského prezidenta Borisa Tadiča.

debata chyba