Češka žije inak. A tak jej vzali dieťa

Nepoužíva telefón ani internet. Nemá príliš rada úrady. Pre tento alternatívny spôsob života prišla o dcéru. Tridsaťročnej Veronike Kočovej jej malú Andreu vzali priamo v pôrodnici pred viac ako rokom.

23.07.2010 11:07
Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Ústavný súd teraz vzal do úvahy sťažnosť matky. Podľa jeho vyjadrenia súdy, ktoré rozhodovali o odobratí dcéry a celý proces predlžovali, urobili chybu.

„Biologická väzba medzi dieťaťom a matkou je určujúci fenomén, základná vec pre existenciu ľudského jedinca,“ cituje denník sudkyňu Michaelu Židlickú.

Dievčatko Andrea je momentálne v dojčenskom ústave Detské centrum. Kočová ju pravidelne navštevuje. „Zásah obvodného súdu bol očividne neprimeraný, lebo sťažovateľke ani nebolo umožnené, aby dokázala, ako by sa o maloletú vedela postarať,“ uviedla Židlická.

Zdá sa, že hlavný problém vznikol práve preto, že Kočová žije alternatívnym spôsobom života. Nepoužíva moderné komunikačné prostriedky ako telefón či internet. Počas tehotenstva nechodila na pravidelné prehliadky k lekárovi.

Obvodný súd pre Prahu 9 rozhodoval aj na základe trvalého bydliska Kočovej. Tá oficiálne býva v polorozpadnutom dome bez okien, do obydlia nie je zavedená ani elektrina.

„Súd ako hlavný dôvod označil nevyhovujúce bývanie,“ uviedla pre české Hospodárske noviny Zuzana Baudyšová z nadácie Naše dieťa, ktorá bola ustanovená za opatrovateľku Andrey. Kočová však uvádza, že sa môže kedykoľvek nasťahovať k svojim rodičom do bytu tri plus jedna prvej kategórie. „To však súd vôbec nebral do úvahy. Neviem pochopiť prečo,“ vysvetľuje Baudyšová.

Podľa správy Ústavného súdu však Kočová neumožnila do bytu nahliadnuť úradom. „Klientka sa len nechcela podriaďovať svojvoľným pokynom,“ citovali Hospodárske noviny právneho zástupcu Kočovej Jana Pavloka. „Ničoho sa totiž nedopustila,“ do­dal.

Napriek istým nezrovnalostiam v celej kauze si aj Baudyšová myslí, že odobratie dcéry je škandál. „Na podobne drastický prípad, keď bolo dieťa rodičom odňaté bez zjavnej logiky, si nepamätám,“ vyhlásila. O prípade bude teraz opäť rozhodovať obvodný súd.

11 debata chyba