Ministerka videla popravy. Pýta sa, čo s nimi

Podpísala dvom odsúdeným trest smrti. Potom sa ako prvý politik na čele japonského ministerstva spravodlivosti išla na popravy pozrieť. A teraz Keiko Čibaová chce, aby sa o používaní hrdelného trestu začalo v krajine viac hovoriť.

28.07.2010 19:21
debata (1)

„Popravy vykonali na môj príkaz. Preto si myslím, že bolo mojou povinnosťou vidieť ich na vlastné oči,“ citoval ministerku japonský denník Japan Times. „Môžem potvrdiť, že prebehli podľa stanovených postupov,“ uviedla Čibaová.

Boli to prvé dva vykonané tresty smrti odkedy sa v krajine pred desiatimi mesiacmi dostala k moci stredoľavicová Demokratická strana. Odsúdeného Kazua Šinozavu popravili preto, že v roku 2000 zapálil zlatníctvo. Zhorelo v ňom šesť žien. Druhý obesený Hidenori Ogata zasa v roku 2003 ubodal muža a ženu a ďalších dvoch ľudí sa pokúsil zavraždiť.

Z vysokorozvinutých demokratických krajín len Japonsko a USA používajú trest smrti. Podľa prieskumu vlády z februára 2010 je však až 85 percent Japoncov za jeho zachovanie. Čibaová sa viac ráz vyjadrila, že je proti nemu. Prečo teda rozsudky podpísala? „Je to súčasť práce ministra spravodlivosti a vedela som to,“ povedala politička pre Japan Times.

Opozícia však Čibaovú kritizovala za načasovanie vykonania rozsudkov. Odobrila ich totiž po tom, čo stratila kreslo v hornej komore parlamentu a zostala už len ministerkou.

„Keď bola aj zákonodarkyňou, popravy neodsúhlasila. Teraz je v podstate už len súkromná osoba a rýchlo to podpísala. Nerozumiem tomu,“ uviedol pre Japan Times Kendži Eda, generálny tajomník Vašej strany.

„Potrebovala som čas, aby som sa podrobne zoznámila s prípadmi, či nie sú v niečom problematické,“ tvrdí Čibaová a odmieta akékoľvek politické kalkulácie. Ministerka chce vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá zhodnotí používanie trestov smrti. Médiá by mali tiež získať prístup do zariadení, kde sa rozsudky vykonávajú. Doteraz to bolo zakázané.

„Čibaová hovorí, že to chce skúmať, Japonsko by však v prvom rade malo zmraziť popravy,“ reagoval pre agentúru AFP Makoto Teranaka z japonskej pobočky Amnesty International.

Tresty smrti na seba prilákali pozornosť aj pre novú knihu manželky premiéra Naotoa Kana. „Sme v tomto úplne rozdielni. Ja si myslím, že by ich mali zrušiť,“ napísala Nobuko Kanová, žena predsedu vlády.

Na popravu momentálne čaká v japonských väzniciach 107 odsúdených. Medzi nimi aj Šoko Asahara, ktorého sekta Óm Šinrikjó zabila pri útoku na tokijské metro v roku 1995 trinásť ľudí.

Je to súčasť práce ministra spravodlivosti a vedela som to.

1 debata chyba