Výbuch pri konvoji Ahmadínežáda spôsobila petarda

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád prežil útok na jeho kolónu, keď v meste Hamadán v západnej časti Iránu smeroval na stretnutie so svojimi stúpencami, informovali iránsky provládny internetový portál a libanonská televízia Future s odvolaním sa na kanceláriu prezidenta.

04.08.2010 11:18 , aktualizované: 18:07
debata (12)

Po explózii v meste Hamadán, kam prišiel Ahmadínežád vystúpiť s prejavom, sa objavili protichodné správy. Polooficiálne tlačové agentúry Fars a Mers i arabské médiá informovali o útoku podomácky vyrobeným granátom, z ktorého prezident vyviazol bez zranení. Na mieste podľa niektorých správ zadržali podozrivého, podľa ďalších bolo prezidentovo auto asi 100 metrov od miesta explózie, pričom nálož zasiahla sprievodné auto s novinármi a viacerých zranila.

Ahmadínežádova kancelária však útok poprela. IRNA neskôr oznámila, že výbuch zapríčinila petarda, ktorú odpálil mladý muž ako „prejav radosti“ z prezidentovej návštevy v meste tak, „ako to možno sledovať na futbalových štadiónoch“.

Výbuch petardy potvrdili aj očití svedkovia v Hamadáne pre tlačovú agentúru AP. „Bola to petarda, ktorá vytvorila zvuk a dym neďaleko miesta, kde som stál,“ povedal Amín Mehrábí. „Mnohí ľudia to nakrúcali mobilnými telefónmi.“

K výbuchu došlo v momente, keď sa kolóna prezidentských vozidiel presúvala z letiska na miestny štadión, kde Ahmadínežád vystúpil s prejavom, ktorý v priamom prenose odvysielala štátna televízia. Ahmadínežád sa v ňom o útoku nezmienil. Zameral sa namiesto toho na sporný jadrový program svojej krajiny a označil nové sankcie USA voči iránskym firmám za bezvýznamné. „Nič si z toho nerobíme a nikdy nebudeme o váš tovar prosíkať,“ vyhlásil.

Ahmadínežád, populista a stúpenec tvrdej línie, ktorého popularita klesá v čase ekonomických problémov Iránu, si narobil nepriateľov v táboroch konzervatívcov i reformistov v islamskej republike, ako aj v zahraničí. V pondelok v ďalšom prejave vyhlásil, že Izrael poslal agentov, aby ho zavraždili. Deň predtým konzervatívna iránska internetová stránka informovala, že v Teheráne zatkli teroristickú skupinu spojenú s kurdskými separatistami, ktorá plánovala atentáty na štátnych činiteľov.

12 debata chyba