Z dusivého moskovského pekla utekajú desaťtisíce ľudí

Rekordný počet pasažierov v tomto roku odcestoval v nedeľu lietadlami z Moskvy, ktorú sužuje hustý smog z okolitých prírodných požiarov. Z troch hlavných letísk ruskej metropoly odletelo 104 044 cestujúcich. Informoval o tom hovorca ruského leteckého úradu Rosaviacia, ktorého citovala tlačová agentúra RIA Novosti.

09.08.2010 15:41
oheň, smog, dym, Moskva Foto:
Holub na moskovskom Červenom námestí zahalenom smogom.
debata

Smog zníženou viditeľnosťou obmedzuje aj leteckú dopravu. Moskovské letiská čelia problémom od 4. augusta, pričom množstvo letov bolo odložených alebo presmerovaných do iných miest. Najväčší počet odložených letov zaznamenali v sobotu a nedeľu ráno. Situácia sa však v priebehu nedele normalizovala.

Podľa Rosaviacie v nedeľu do Moskvy priletelo 879 lietadiel a 845 mesto opustilo.

Dym z lesných a rašelinových požiarov spôsobil, že koncentrácia jedovatého oxidu uhoľnatého 6,5-krát prekročila bezpečný limit.

Padajú historické rekordy

Mimoriadne horúčavy, aké v tomto roku sužujú európsku časť Ruska, nemajú obdoby v tisícročnej histórii krajiny. „Ani naši predkovia, ani my sme nič podobné nezaznamenali,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v Moskve šéf ústredného meteorologického inštitútu Alexander Frolov.

Ľudia stoja uprostred trosiek zhoreného domu v... Foto: TASR
oheň, smog, dym, Moskva Ľudia stoja uprostred trosiek zhoreného domu v ruskej obci Peredeľcy.

Podľa jeho slov nemožno v blízkej budúcnosti rátať so zmiernením teplôt. Horúčavy v centrálnej časti i na severozápade krajiny sotva ustúpia pred 20. augustom. Denné maximá v Moskve pritom dosahujú až 38 stupňov Celzia, priemerné letné teploty v ruskej metropole predstavujú o celých 14 stupňov menej. V pondelok bol napríklad o stupeň prekonaný teplotný rekord z roku 1893, v nedeľu zas padlo 78-ročné teplotné maximum.

„Rusko nie je na takýto teplotný nárast pripravené a riziko častejších úmrtí sa tým stále zvyśuje,“ upozornil pre agentúru AP Diarmid Campbell-Lendrum zo strediska Klimatických zmien a ochrany zdravia Svetovej zdravotníckej organizácie v Ženeve. Najviac postihnutou skupinou obyvateľstva sú starší ľudia a pacienti s pľúcnymi a srdcovými ochoreniami. 

Ako vyplýva z oficiálnej bilancie ministerstva pre mimoriadne situácie, v krajine registrujú ešte 557 požiarov na celkovej ploche viac ako 174 000 hektárov, z nich 76 veľkých požiarov zasahuje územie s rozlohou takmer 160 000 hektárov. Približne štyridsať požiarov horí len v okolí Moskvy.

Na boji s plameňmi sa podieľalo ráno 160 000 síl z rezortu, viac ako 26 000 mechanizmov, ako aj posádky desiatich vrtuľníkov a lietadiel. V mnohých lokalitách im pomáhajú aj príslušníci armády i civilisti.

Európa ohrozená nie je

Ako uviedol Alexander Frolov, dym z ruských požiarov neohrozí Európu, pretože pravdepodobne bude smerovať na východ, čomu nasvedčujú výsledky monitoringu z vesmíru, ale aj matematické prepočty. Predbežne neohrozuje nikoho, maximálne obyvateľov Severného pólu, vrátane ľadových medveďov, dodal.

Žena sa rúškou chráni pred hustým dymom v Moskve. Foto: TASR
oheň, smog, dym, Moskva Žena sa rúškou chráni pred hustým dymom v Moskve.

Počas víkendových dní zaznamenali v Moskve a okolí najvážnejšie znečistenie ovzdušia. Zdravotníci v tejto súvislosti varovali pred dlhším pobytom v uliciach mesta. Pozitívnym momentom je za daných okolností aspoň relatívne nízka vlhkosť vzduchu, pretože pri jej vyšších hodnotách by dopady boli ešte negatívnejšie, odznelo na tlačovej konferencii.

V Moskve sa v uplynulých dňoch úmrtnosť zvýšila na dvojnásobok normálu v tomto ročnom období, na čom majú s určitosťou svoj podiel pretrvávajúce horúčavy a smog v uliciach mesta, kde namerali až sedemnásobok povoleného množstva škodlivín v ovzduší.

Moskovské Červené námestie zahalané smogom, v...
Moskovské Červené námestie zahalané smogom.
+9Holub na moskovskom Červenom námestí zahalenom...
debata chyba