Oheň podkuruje ruskému tandemu

Vďaka Vladimirovi Putinovi trápia Rusko o dva lesné požiare menej. Premiér si sadol na miesto druhého pilota požiarneho lietadla, v rieke Oka nabral dvakrát po dvanásť ton vody a v Riazanskej oblasti ju vychrstol na miesta, odkiaľ sa vznášal dym.

10.08.2010 21:59 , aktualizované: 11.08.2010 08:41
Putin Foto:
Putin zasiahol. Ruský premiér si sadol do kokpitu lietadla a sám pomáhal krotiť vyčíňajúce požiare.
debata (36)

„Obe ohniská zhasli,“ hlásila štátna agentúra ITAR – TASS.

Akčný hrdina a krízový manažér

Šéf vlády v utorok stihol navštíviť ešte aj jednu vyhorenú obec. Imidž hlavného požiarnika Ruska si s pomocou provládnych médií pestuje už niekoľko týždňov, odkedy centrálne Rusko trápia katastrofálne horúčavy a suchá sprevádzané rozsiahlymi lesnými požiarmi. Nezaháľa ani Putinov kremeľský nástupca. Prezident Dmitrij Medvedev síce nevystupuje ako akčný hrdina, ale denne na krízových poradách prijíma hlásenia zodpovedných, vydáva príkazy a trestá lajdákov. Príkladom ide aj v dobročinnosti, keď zo svojho vrecka dal obetiam požiarov takmer deväťtisíc eur.

O tom, ako citlivo reaguje verejná mienka na postup lídrov v kríze, dostal Putin poučku presne pred desiatimi rokmi, keď po havárii jadrovej ponorky Kursk neprerušil dovolenku a zaplatil za to prepadom popularity. Odvtedy si na podobné chyby dáva pozor. O to viac musel byť prekvapený z výsledkov prieskumov verejnej mienky, ktoré včera zverejnila ruská tlač. Všetky tri najväčšie agentúry koncom júla Putinovi i Medvedevovi namerali pokles dôvery. Podľa ústavu FOM napríklad premiér klesol na 61 percent zo 69, ktoré mal začiatkom roka, a prezident na 52 z januárových 62.

Oponenti vládnuceho tandemu prepad jeho popularity privítali ako predzvesť ruskej Katriny. Viacerí analytici však pochybujú, že by vlna požiarov mohla Putinovi a Medvedevovi spôsobiť porovnateľné politické škody ako pred piatimi rokmi nezvládnutý ničivý hurikán vtedajšiemu americkému prezidentovi Georgeovi Bushovi. Hoci pohroma ukázala, že ruské úrady na ňu neboli dostatočné pripravené a namiesto jej predchádzaniu sa ako zvyčajne venujú až odvracaniu hroziacich politických dôsledkov, prezidenta a premiéra by hnev verejnosti nemal vážnejšie postihnúť.

Pohľad cez dym

„Ľudia budú zvaľovať vinu na miestne úrady alebo neschopnosť požiarnej služby, ale nie na najvyšších vládcov krajiny,“ nazdáva sa Lev Gudkov, šéf agentúry Levada, ktorá namerala premiérovi štvorpercentný pokles dôvery a prezidentovi jednopercentný. „Vláda má absolútny monopol na masmédiá, čo zaručuje, že opozícia je odstrihnutá a nemôže šíriť svoj postoj,“ dodal pre agentúru Reuters.

Zásluhou vládnej kontroly nad celoštátnymi televíziami, ktoré sú jediným informačným zdrojom väčšiny Rusov, sa iba k málokomu dostanú výhrady opozície. Podľa nej vláda má len štyri protipožiarne lietadlá a zo 166-tisíc ľudí nasadených do boja proti požiarom je iba 10-tisíc vycvičených hasičov.

Aj Konstantin Abramov, riaditeľ provládneho sociologického ústavu VCIOM, ktorý rovnako ako nezávislé agentúry zaznamenal pokles popularity tandemu Putin – Medvedev, bagatelizuje nameraný prepad. „Ľudia sa teraz na všetko pozerajú cez prizmu hustého dymu a horúčav. Je to jednoducho citová reakcia spojená s prírodnou pohromou,“ povedal pre noviny Vzgliad. „Pre smog a teplo ľudia o niečo kritickejšie vnímajú realitu, prejavuje sa to však len zanedbateľnou percentuálnou zmenou. Na voľby to nijaký vplyv mať nebude,“ dodal.

Mnohí politológovia predpovedajú, že keď horúčavy pominú, požiare vyhasnú a dym sa rozplynie, preferencie premiéra a prezidenta znova porastú. „Vsugerovanú podvedomú vieru v ich všemocnosť sa však už zrejme nepodarí obnoviť,“ predpovedá politický analytik Leonid Radzichovskij. „Táto vidina sa stratila v reálnom dyme,“ dodal pre rádio Echo Moskvy.

36 debata chyba