Fotografie Izraelčanky nahnevali nielen Palestínčanov

Papier možno znesie veľa, ale ako vidieť, o fotografiách sa to nedá povedať. Edit Abergilová (20) z Ašdódu, niekdajšia príslušníčka izraelskej armády, si zmyslela uverejniť na Facebooku "vojenský album". Fotografie zo života v armáde. Seriál dokonca nazvala Armáda: najlepšie dni môjho života.

17.08.2010 07:53 , aktualizované: 20:57
Aberdžilová Foto:
Eden Aberdžilová na jednej z fotografii s palestínskymi väzňami.
debata (46)

Vlna kritiky

Pravdepodobne v pondelok, keď tak urobila, asi ani netušila, čo tým vyvolá. Ozvali sa nielen palestínske vládne kruhy, predstavitelia izraelskej armády, ale aj množstvo ochrancov ľudských práv na celom svete.

„Vôbec som nemala v pláne niekoho urážať a už vôbec nie ľudskú dôstojnosť Palestínčanov,“ reagovala včera Abergilová pre rozhlas Hlas Izraela na snímky. Na jednej z fotografií sa usmieva vedľa troch zviazaných Palestínčanov s páskami na očiach. Na druhej sa zase obracia tvárou smerom k ďalšiemu väzňovi. „Veď ja som im dávala piť a nosila jedlo,“ cituje arabská televízna stanica Al Džazíra dievčinu, ktorej kontroverzné fotografie zo sociálnej siete „zmizli“ ešte v pondelok neskoro večer aj so šteklivými komentármi jej kamarátok. Na otázku, či fotografie nepoškodili medzinárodnú imidž Izraela, Abergilová vyhlásila: „Vždy na nás budú útočiť. Nech už urobíme čokoľvek.“

Vzácna zhoda

Čo si o Abergilovej kroku myslia v palestínskom Ramalláhu na západnom brehu Jordánu, zhrnul pre agentúru Maan tlačový tajomník palestínskej samosprávy. Podľa neho ide o jasný príklad života v podmienkach okupácie. S tým, že všetky jej aspekty sú ponižujúce. „Zverejnené fotografie sú ukážkou typického správania izraelských vojakov k Palestínčanom.“ Vzácnu zhodu s Palestínčanmi našlo aj vedenie izraelskej armády. „Je to hanebné a budeme to vyšetrovať,“ konštatuje sa v oficiálnej reakcii armády. S tým druhým tvrdením to však nebude až také jednoduché. Abergilová je totiž už rok v zálohe a aj fotografie vznikli roku 2008 na niektorom zo stanovísk na hranici s pásmom Gazy. Jej čin sa podľa denníka Haaretz môže napokon skončiť pred občianskym súdom, ktorý by mal posúdiť okrem spomínaných kontroverzných fotografií aj snímku, na ktorej je Abergilovej pracovný stôl s viacerými tajnými dokumentmi.

Špecialisti v akcii

V súvislosti s najnovším škandálom v izraelskej armáde Al Džazíra pripomína, že nejde o prvý podobný prípad. Túžba niektorých Izraelčanov pripomenúť si nielen chvíle v uniforme, ale aj život v „reálnom čase“, na sociálnych sieťach, prinútili vedenie armády vytvoriť začiatkom roka špeciálnu jednotku. Jej úlohou je sledovať napríklad Facebook, Twitter a MySpace, či sa na nich neobjavia informácie, ktoré by mohli armádu poškodiť. V máji napríklad práve vďaka „špecialistom“ musela generalita odvolať útok na Gazu, keď tesne pred akciou jeden z vojakov zverejnil na Facebooku okrem iného nielen miesto, ale aj presný čas akcie. Dnes majú aktívni príslušníci armády prísne inštrukcie týkajúce sa informácií vrátane fotografií a ich zverejňovania na internete.

46 debata chyba