Smrť bábätiek v plameňoch šokovala Rumunsko

Na pôrodnej klinike v Bukurešti sa odohrala v pondelok večer tragédia, na akú si Rumunsko nepamätá. Oheň šíriaci sa z izby s inkubátormi zabil najmenej štyroch novorodencov, ďalších sedem naďalej bojuje o život. Tri deti zomreli hneď, štvrté sa nepodarilo lekárom zachrániť a umrelo v noci na utorok. Minister zdravotníctva Cseke Attila označil udalosť za jednu z najväčších tragédii v histórii fungovania zdravotného systému.

17.08.2010 17:22
požiar v Rumunsku Foto: ,
Záchranári vynášajú z budovy, ktorú zachvátili plamene, novorodenca v inkubátore.
debata (3)

Napriek tomu, že sa už podarilo všetky deti predbežne identifikovať, urobia im a ich pozostalým ešte pre istotu aj testy DNA. Ich telíčka totiž oheň značne poškodil a identifikačné náramky, ktoré mali v pôrodnici na sebe, zhoreli.

Sedem malých pacientov, ktorí požiar prežili, je na tom značne zle a lekári predpokladajú, že nie všetkých sa podarí zachrániť. „Všetci majú popáleniny na približne 80 percentách pokožky a vážne poškodené horné dýchacie cesty,“ informoval v utorok na tlačovej konferencii riaditeľ nemocnice Radu Balanescu. Dodal, že piati novorodenci sú nateraz stabilizovaní.

Matka v náručí s bábätkom, ktoré malo šťastie a... Foto: SITA, AP
požiar v Rumunsku Matka v náručí s bábätkom, ktoré malo šťastie a podarilo sa ho včas evakuovať.

Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, na mieste stále zbierajú materiál na vyhodnotenie forézne tímy a súdni znalci. Rumunské médiá však priniesli informáciu, že sa buď vznietili zle izolované drôty na klimatizácii alebo jeden z inkubátorov. Zo zariadenia následne evakuovali 53 detí a 60 žien.

„Polícia už začala trestné stíhanie vo veci zabitia a vážnej ujmy na zdraví,“ cituje rumunský portál Monitorul Expres hlavného prokurátora Mariusa Jacoba. Podľa výpovede niektorých svedkov nebol v čase vzbĺknutia plameňov v izbe nikto z personálu nemocnice.

Popredný rumunský detský chirurg Gheorghe Burnei, ktorého oslovil portál Adevarul.ro, však varuje, že nemusí ísť o posledný podobne tragický prípad v krajine, ktorá je od januára 2007 súčasťou Európskej únie. „Mnoho nemocníc využíva improvizované zariadenia. Zodpovednosť nesú v prvom rade manažéri v týchto zariadeniach a politici,“ povedal.

V plameňoch a hustom dyme sa zranila aj táto... Foto: SITA, AP
požiar v Rumunsku V plameňoch a hustom dyme sa zranila aj táto rodička.

Riaditeľ novorodeneckého centra Bogdan Marinescu v utorok informoval, že si počká na závery vyšetrovania a ak preukážu jeho pochybenie, zváži svoju rezignáciu. Až do objasnenia celého prípadu ostane centrum zatvorené.

3 debata chyba