Vrátime sa, sľubujú Rómovia

Po odchode môže nastať vlna návratu. Mnohí Rómovia, ktorých Francúzsko začalo letecky vyhosťovať do ich vlasti, tvrdia, že z nej zase odídu. Prvých šesťdesiat úrady vypravili z Lyonu do Bukurešti a ďalších štrnásť sa pobralo do rovnakého cieľa z Paríža. Väčšina Rómov, ktorí si rozložili nelegálne tábory, pochádza z Rumunska, zvyšní majú bulharské občianstvo.

19.08.2010 23:08
Rómka Foto:
Rómka s pasom a letenkou sa lúči s vnukom pred odletom do Rumunska.
debata (30)

Francúzska vláda dáva každému deportovanému humanitárny finančný príspevok 300 eur na dospelého a 100 eur na dieťa. „Mnohé rómske rodiny zo zahraničia žijú na našom území päť, možno až desať rokov a tieto peniaze im nepostačia, aby sa usadili v Rumunsku. Vrátia sa v priebehu nastávajúcich týždňov,“ upozornil Málik Salemkour, ktorý je podpredsedom Francúzskej ligy ľudských práv.

Jeho slová potvrdzuje nálada medzi Rómami. „Ak ma pošlú domov, prídem naspäť do troch dní. Doma nič nemám. Nevlastním dom ani farmu, ani práca ma nečaká, tak čo tam budem porábať?“ posťažovala sa 38-ročná žena, ktorá pochádza z dedinky neďaleko Temešváru. Po tom, čo policajti zrušili ilegálny tábor pri diaľnici, kde žila s 50 dospelými a 23 deťmi, ju s nimi premiestnili do školskej telocvične na parížskom predmestí. Skupina Rómov hovorí, že už len čaká na to, kedy im oznámia, že ich vyhostia. Domov sa netešíme, poznamenala väčšina z nich. Z Rumunska sú pripravení znovu vyraziť do Francúzska alebo do inej bohatej členskej krajiny EÚ.

Viacerí ochrancovia ľudských práv vo Francúzsku a ľavicová opozícia sa nazdávajú, že opatrenia, ktoré nariadil prezident Nicolas Sarkozy, zaváňajú štátnym rasizmom. Vláda vytrvalo obhajuje svoje kroky a poukazuje na to, že si iba plní svoju povinnosť, keďže musí dbať na dodržiavanie práva, pričom vyhostenie sa odohráva v medziach zákona. „Deportácie slúžia pre návrat ľudí do ich krajiny a ukazujú, že sa nestotožníme s vytváraním ilegálnych táborov v našom štáte – tak ako to robíme už dlhé roky,“ podčiarkla ministerka pre záležitosti rodiny Nadine Moranová. Poukázala na to, že veľa Rómov skončí na ulici a žobre, pričom na to zneužíva svoje deti.

30 debata chyba