Washington s Moskvou sa bijú o ruského zbraňového 'baróna'

Ortieľ thajského odvolacieho súdu je jasný: podozrivý ruský obchodník so zbraňami Viktor But (43) vymení väzenie v Bangkoku za zamrežovanú miestnosť kdesi v USA. Stalo sa tak napriek tomu, že ešte 11. augusta 2009 thajský súd nižšej inštancie odmietol žiadosť Washingtonu o vydanie Rusa pre "politický charakter predložených obvinení a nedostatok dôkazov o jeho vine".

21.08.2010 12:28
Viktor But Foto:
Ruský obchodník so zbraňami Viktor But sa zameriaval najmä na čierny kontinent. Preto nie je jasné, čo ho priviedlo do Bangkoku, kde ho v marci 2008 zatkli.
debata (19)

Piatkový verdikt je preto podľa viacerých zdrojov výsledkom tvrdého nátlaku Washingtonu na verného thajského spojenca. USA si dokonca na koberec pozvali veľvyslanca kráľovstva, aby mu vysvetlili eminentný záujem na vydaní ruského zbraňového „baróna“. Rovnakú osvetu uskutočnil aj americký veľvyslanec na thajskom ministerstve zahraničných vecí. A výsledok sa dostavil. Negatívna reakcia Moskvy bola iba otázkou hodín.

„Ľutujeme toto nelegitímne, politické rozhodnutie thajského odvolacieho súdu,“ reagoval vzápätí Sergej Lavrov, šéf ruskej diplomacie. S tým, že Moskva sa bude aj naďalej usilovať o návrat Buta do Ruska.

Prečo ten záujem jednej i druhej strany o bývalého ruského aktívneho vojenského pilota, ktorého dnes považujú za jedného z najväčších obchodníkov so zbraňami na svete? Dôvodov môže byť niekoľko. Podľa niektorých zdrojov obchodník so smrťou, ktorý ovláda šesť jazykov, vlastní minimálne rovnaký počet cestovných pasov a vystupoval pod siedmimi menami, predával zbrane vyrobené v Rusku, na Ukrajine, ale napríklad aj v Bulharsku. Zameriaval sa predovšetkým na dodávky do Afriky, Latinskej Ameriky a na Blízky východ. Svoje záujmy mal aj v Ázii.

Hlavnú pozornosť však venoval čiernemu kontinentu. A tak ostáva záhadou, čo ho viedlo do Bangkoku, kde ho v marci 2008 zatkli. Podľa thajskej prokuratúry sadol na lep nastrčenému americkému agentovi, s ktorým dohodol dodávky zbraní pre Ozbrojené revolučné sily Kolumbie. V USA je táto organizácia na zozname teroristických.

Podľa denníka New York Times jej mal But predať 800 rakiet zem-vzduch, 5-tisíc samopalov AK-47, milióny nábojov, protipechotné míny či trhavinu C-4, ale aj bezpilotné lietadlá. Takto vo veľkom mohol, podľa doteraz existujúcich špekulácií, obchodovať len človek, ktorý mal neoficiálne požehnanie Moskvy.

A tu kdesi možno hľadať americký záujem skončiť úspešný obchod Buta na stále výnosnom svetovom trhu so zbraňami a presadiť predaj vlastných zbraňových systémov. Oficiálne je But v USA obvinený „zo sprisahania s cieľom zabíjať Američanov a z podpory teroristov“. V prípade, že mu vinu dokážu, hrozí mu doživotie. Najprv sa však musí ocitnúť v americkom väzení. Podľa odborníkov sa tak stane najneskôr do troch mesiacov.

„Je to všetko politická objednávka. Nikdy som nepašoval zbrane, ale som s nimi obchodoval,“ cituje reakciu Buta po vynesení rozsudku ITAR-TASS. Američania najnovšie Buta, ktorého vo viacerých krajinách zmietaných občianskou vojnou volajú „obchodníkom so smrťou“, obvinili z vydierania. Dôkazy poslali do Thajska. Podľa odborníkov ďalšie vyšetrovanie v tomto smere môže iba oddialiť vydanie ruského obchodníka so zbraňami.

19 debata chyba