Brusel vyzýva na rýchle dosiahnutie blízkovýchodnej dohody

Ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová vyzvala Izraelčanov a Palestínčanov, aby vyvinuli úsilie na dosiahnutie mierovej dohody do jedného roka. Reagovala tak na oznámenie blízkovýchodného kvarteta a americkej ministerky zahraničia, že priame rozhovory medzi Izraelom a Palestínčanmi sa začnú 2. septembra vo Washingtone a mali by sa skončiť do jedného roka založením palestínskeho štátu.

20.08.2010 22:56
Catherine Ashton Foto:
Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová.
debata (3)

Obnovenie rokovaní podľa nej znamená veľký krok smerom ku spravodlivému a trvalému mieru na Blízkom východe. „Všetci chceme dosiahnuť dvojštátne riešenie,“ uviedla vo vyhlásení Ashtonová s tým, že takéto riešenie povedie k mierovému spolunažívaniu Izraela a nového palestínskeho štá­tu.

Medzinárodné blízkovýchodné kvarteto (USA, OSN, EÚ a Rusko) a americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová v piatok oznámili, že priame rokovania sa začnú 2. septembra. Ich hostiteľom bude americký prezident Barack Obama, ktorý na nich okrem Netanjahua a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pozval aj egyptského prezidenta Husního Mubaraka a jordánskeho kráľa Abdalláha II. Cieľom je ukončiť rokovania a dosiahnuť dohodu o založení palestínskeho štátu do jedného roka.

3 debata chyba