Westerwelle: Srbsko nemôže vstúpiť do EÚ, kým nedorieši Kosovo

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle počas štvrtkovej návštevy Belehradu varoval, že Srbsko nemá šancu vstúpiť do Európskej únie, ak nezaujme "kooperatívny" postoj k otázke Kosova.

26.08.2010 18:57
westerwelle, nemecko Foto:
Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle
debata (27)

Reagoval tak na otázku novinárov týkajúcu sa súčasného vzťahu Belehradu ku Kosovu, ktoré naďalej považuje za súčasť svojho územia. Po stretnutí so srbským premiérom Mirkom Cvetkovičom sa Westerwelle vyjadril, že budúcnosť štátov západného Balkánu spočíva v integrácii do EÚ, ako však zdôraznil, únia nebude prijímať za nových členov krajiny s nedoriešenými vonkajšími spormi.

„Z nášho pohľadu sa niekto môže stať členom Európskej únia iba vtedy, ak sa snaží spolupracovať a ak je pripravený vyriešiť susedské problémy kooperatívne,“ povedal Westerwelle pred novinármi v Belehrade. Nemecký minister sa predtým stretol s premiérom Cvetkovičom, srbským prezidentom Borisom Tadičom a lídrami tamojšej opozície.

Počas diskusie so srbskými študentmi označil jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova za „skutočnosť“, ktorú „nemá zmysel popierať“. Kritizoval tiež rozhodnutie srbskej vlády riešiť túto otázku na pôde OSN namiesto toho, aby najprv oslovila Brusel. Ten je podľa Westerwelleho ochotný pomôcť sprostredkovať priame rozhovory medzi Belehradom a Prištinou.

Srbsko návrh rezolúcie z OSN nestiahne

Srbsko jednoznačne odmietlo iniciatívu Westerwelleho a nestiahne návrh rezolúcie týkajúcej sa budúcnosti Kosova, ktorým sa má zaoberať Valné zhromaždenie OSN.

„Srbsko rezolúciu nikdy nestiahne,“ vyhlásil Westerwelleho srbský rezortný partner Vuk Jeremič. Súčasne však vyjadril pripravenosť na „konštruktívne“ rokovania, aj keď opakovane poukázal na neprijateľnosť jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova pre Belehrad.

Srbsko podalo prihlášku do EÚ v decembri 2009, pričom sa nepredpokladá, že by sa členom európskeho bloku stalo skôr ako v roku 2015. Prístupové rozhovory, ktoré sa mali pôvodne začať ešte v tomto roku, boli odložené na budúci rok.

Ako hlavný problém Srbska sa pritom spomína práve otázka Kosova. Napätie medzi Belehradom a Prištinou sa zvýšilo po júlovom vyjadrení Medzinárodného súdneho dvora, ktorý jednostranné vyhlásenie nezávislosti provincie v roku 2008 nepovažuje za porušenie medzinárodného práva. Obe strany sa teraz snažia na pôde OSN presadiť protichodné rezolúcie. Nezávislosť Kosova medzitým uznalo 69 krajín sveta vrátane väčšiny členov EÚ.

27 debata chyba