Falošný tovar sa oplatí, radí správa za peniaze EÚ

Napodobeniny luxusných značiek sú kvalitou čoraz lepšie. A za tú cenu sa predsa oplatia, tak prečo ich nekupovať. Najmä, keď tieto argumenty ponúka aj štúdia, ktorú podľa britského nedeľníka Sunday Telegraph financovala i Európska únia.

30.08.2010 08:13
debata (42)

Na vypracovaní správy sa podieľal aj David Wall, poradca britskej vlády a profesor kriminológie na univerzite v Durhame. "Mali by sme sa sústrediť na obchod s falošnými liekmi, pochybnými súčiastkami lietadiel a ďalším tovarom, ktorý skutočne môže spôsobiť ľuďom ujmu,“ citoval experta Sunday Telegraph. "V čase, keď polícia nemá dostatok verejných zdrojov, ale žiada sa od nej viac práce, mala by sa zamerať na iné veci,“ hovorí Wall.

Podľa štúdie argumenty, ktorými sa sťažujú výrobcovia luxusných tovarov na falšovateľov, zoči-voči skutočným faktom neobstoja. V Británii sa hodnota obchodu s napodobeninami výrobkov doteraz odhadovala na takmer 1,6 miliardy eur. Lenže podľa Walla tieto čísla príliš nesedia. Odborník tvrdí, že majitelia vychýrených značiek prichádzajú pre zisky falšovateľov tak maximálne o pätinu spomenutej sumy.

"Pravdepodobne je to ešte menej. Existujú tiež dôkazy, že nelegálne kópie dokonca pomáhajú urýchľovať módne cykly. Zvyšujú tiež povedomie o značke,“ tvrdí kriminológ. "Ľudia, ktorí si kúpia falošný výrobok, by si aj tak nekúpili luxusný originál. Práve som sa vrátil z gréckeho Korfu, kde som videl hodinky Breitling za desať eur. Nik, kto je pri zmysloch, nebude predpokladať, že ide o skutočné hodinky Breitling,“ uviedol Wall pre Sunday Telegraph. Expert pripomína, že kvalita napodobenín sa v posledných rokoch skutočne zlepšila. Správa tiež hovorí o tom, že verejnosť nepravé luxusné výrobky nepokladá za veľký problém.

Štúdia sa však stretla s nevôľou. "Predaj falošného tovaru je vážny zločin, ktorý pomáha financovať organizovaný zločin na náklady zákazníkov, obchodných spoločností a vlád,“ cituje nedeľník vyhlásenie firmy Louis Vuitton, ktorá dodáva na trh množstvo rôzneho luxusného tovaru. Aj podľa polície sa pri falšovaní môže zdať, že ide o zločin, ktorý nemá obete, ale v skutočnosti to tak nie je. "Postihnutí sú podnikatelia aj verejnosť.“

Vo Francúzsku či v Taliansku môžu dostať vysokú pokutu aj ľudia, ktorí si napodobeniny kúpili. Vo výnimočných prípadoch im hrozí i väzenie.

42 debata chyba