EP bude rokovať o situácii Rómov v Európe

Európsky parlament (EP) bude na budúci týždeň rokovať o situácii rómskej menšiny v Európe. Dôvodom utorkového zasadnutia venovaného Rómom sú ich masové deportácie z Francúzska do Rumunska a Bulharska, ktorých legálnosť skúma Európska komisia.

02.09.2010 20:56
rómovia, deti Foto:
Po tom, čo Francúzi pristúpili k vyhosťovaniu nelegálnych imigrantov z krajiny, taliansky minister vnútra sa rozhodol oživiť podobný plán, od ktorého si sľubuje návrat tisícok ľudí do vlasti.
debata (10)

Predseda EP Jerzy Buzek vo štvrtok povedal, že európski poslanci sú „znepokojení situáciou Rómov v niektorých členských krajinách“, nemenoval však konkrétne Francúzsko. „Všetci európski občania majú v rámci EÚ rovnaké práva. Nemôžete niekoho vyhostiť z krajiny len preto, že patrí k rómskej menšine,“ vyhlásil Buzek. Zároveň zdôraznil, že EÚ musí zlepšiť spoločenskú integráciu Rómov a v záujme tohto cieľa sa musí vyhnúť diskriminačnej rétorike.

Deportácie, najmä do Rumunska a Bulharska, sa uskutočňujú po tom, ako prezident Nicolas Sarkozy tento mesiac inicioval rozsiahly zásah proti Rómom a kočujúcim skupinám v obave zo zvýšenia kriminality. V rámci zásahu francúzska polícia demoluje ich nelegálne postavené osady, ktorých je asi 300. Francúzsky minister pre imigráciu Éric Besson a šéf rezortu európskych záležitostí Pierre Lellouche prišli v stredu do Bruselu presvedčiť EK, že deportácie sa uskutočňujú v súlade s európskym právom.

10 debata chyba