Mier s Palestínčanmi nie je možný, tvrdí izraelský minister

Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman neverí, že by bolo možné s Palestínčanmi mierovú dohodu dosiahnuť do jedného roku, ani "počas nasledujúcej generácie", informoval v nedeľu rozhlas izraelských ozbrojených síl.

05.09.2010 21:49
Lieberman Foto:
Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman
debata (7)

Priame izraelsko-palestínske mierové rokovania, ktoré sa prerušili v decembri 2008 po začiatku vojenskej ofenzívy v Pásme Gazy, sa opäť konali vo štvrtok vo Washingtone s cieľom dosiahnuť dohodu do jedného roka.

„Neverím, že je súhrnná dohoda s Palestínčanmi možná do jedného roka, dokonca ani počas nasledujúcej generácie,“ vyhlásil podľa rádia pre členov jeho ultranacionalis­tickej strany Jisrael Beitenu.

 „Od mierovej dohody z Osla spred 17 rokov dôležití politici dali mnoho prísľubov a vyhlásení, ktoré sa nikdy neuskutočnili,“ citovala ministra rozhlasová stanica. „Nepreskúmali sme dostatočne do hĺbky, prečo sme zaplatili takú vysokú cenu za každú z dohôd s Palestínčanmi, ktoré nemali žiadne výsledky,“ povedal Lieberman.

Na druhom kole rokovaní, ktoré sa uskutočnia tento mesiac v egyptskom Šarm aš-Šajchu, sa okrem izraelského premiéra Benjamina Netanyahua a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása zúčastní aj šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová.

7 debata chyba