Francúzsko sa môže hanbiť, ozýva sa v Bruseli. Kauza skončí na súde

"Hanbou" nazvala správanie francúzskej vlády v súvislosti s deportáciami Rómov do Bulharska a Rumunska podpredsedníčka Európskej komisie pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Viviane Redingová.

14.09.2010 13:09 , aktualizované: 13:41
Rómovia, Francúzsko Foto:
Rómov z Bulharska a Rumunska pošlú Francúzi domov.
debata (32)

„To, ako si v prípade počína francúzska vláda, je hanbou. Keď sa nemôžeme spoľahnúť na slová dvoch ministrov, dané v prítomnosti dvoch komisárov a asi 15 vysokých činiteľov na oboch stranách stola, to už nie je maličkosť. Je nemysliteľné, aby sem prišli predstavitelia vlády, vyhlásili istú vec a o niekoľko dní sa podpisovali pod niečo úplne iné,“ vyhlásila komisárka, reagujúc na formálne stretnutia francúzskej vlády s predstaviteľmi EK.

Počas prvých stretnutí ju mali francúzski ministri Éric Besson a Pierre Lellouche ubezpečiť o necielenom postupe voči Rómom, neskôr sa však mala francúzska vláda podpísať pod list, ktorý nariaďuje rušenie rómskych osád.

Francúzsky minister pre imigráciu Éric Besson v pondelok podpísal ďalší list, v ktorom sa dištancuje od predchádzajúceho nariadenia, založeného na etnickom princípe. „Slová nie sú všetko, musíme poriadne preskúmať aj činy, ktoré sú dôležitejšie,“ reagovala Redingová.

Redingová zdôraznila, že EK s najväčšou pravdepodobnosťou poženie Francúzsko pred súd v dvoch veciach a do dvoch týždňov sa rozhodne, či začne právnu procedúru.

„Som presvedčená, že (Európska) komisia nemá inú možnosť, než podniknúť právne kroky, a to hneď v dvoch prípadoch. Jedným je diskriminačné správanie Francúzska voči určitej komunite, druhým je previnenie sa proti smernici o voľnom pohybe osôb v rámci (Európskej) únie. Moja trpezlivosť je v koncoch, čo je veľa, to je veľa. Som šokovaná – Európa zažíva niečo, čo som si myslela, že počas druhej svetovej vojny zažila naposledy,“ povedala Redingová.

Exekutíva EÚ čelila v posledných dvoch týždňoch nielen zo strany mimovládnych organizácií či štátov, ale aj zo strany Európskeho parlamentu veľkej kritike za to, že sa neusilovala dostatočne rýchlo prijať stanovisko vo veci a „skrýva hlavu do piesku“.

Francúzsko vysťahovalo v ostatných týždňoch asi tisícku Rómov, zväčša prisťahovaných z Rumunska a Bulharska a zlikvidovalo asi stovku ilegálnych rómskych osád. Jeho počínanie vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

32 debata chyba