Wyclef Jean sa vzdal kandidatúry na prezidenta Haiti

Americký spevák haitského pôvodu Wyclef Jean v utorok oznámil, že sa vzdáva svojej kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách na Haiti.

22.09.2010 08:35
debata

Stalo sa tak mesiac po tom, čo jeho účasť formálne zamietla volebná komisia. „Po týždňoch ticha, ale pilného uvažovania s mojou ženou a dcérou, som sa rozhodol ukončiť svoju kandidatúru na prezidenta Haiti,“ uviedol Wyclef Jean vo vyhlásení. Podľa jeho slov to nebola jednoduchá, ale zato premyslená voľba.

V auguste haitská volebná komisia rozhodla, že Wyclef Jean nemôže kandidovať v novembrových prezidentských voľbách v krajine. Ako dôvod uviedla, že spevák pred voľbami nežil päť rokov po sebe na Haiti, ako to stanovuje tamojšia ústava. Wyclef Jean sa na Haiti síce narodil, od deviatich rokov však žije v Spojených štátoch. S rozhodnutím komisie spevák nesúhlasil a pokúšal sa ho spolu s tímom právnikov zvrátiť, očividne však neuspel.

Víťaz volieb, naplánovaných na 28. novembra, sa postaví do čela krajiny zničenej januárovým zemetrasením, po ktorom približne 1,6 milióna ľudí zostalo bez domova. Okrem toho v nej medzi sebou bojuje nespočetné množstvo skupín, ktoré sa usilujú o získanie miliárd dolárov z medzinárodných reštrukturali­začných fondov.

debata chyba