Miloševičovu vdovu budú súdiť v neprítomnosti

Vdova po niekdajšom šéfovi belehradského režimu tak skoro nepoloží kvety na jeho hrob. Ani v marci budúceho roku, keď uplynie päť rokov od smrti Slobodana Miloševiča, nebude môcť beztrestne navštíviť srbský Požarevac, kde je pochovaný.

23.09.2010 09:24
debata

Generálna prokuratúra rozšírila obvinenie proti bývalej prvej dáme Mirjane Markovičovej (68), čím zabránila skorému premlčaniu jej prípadu. Ak by to nespravila, Markovičová by sa už o tri týždne bez obáv mohla vrátiť z exilu.

Markovičová žije už roky spolu so synom Markom v Rusku, kam utiekli v obave pred zatknutím. Po tom, čo na nich Belehrad vydal medzinárodný zatykač, im Moskva obom udelila štatút utečencov. Podľa srbských médií sa prípad Marka Miloševiča v uplynulých dňoch premlčal. Trestné stíhanie jeho matky pre podozrenie z korupcie a zneužitia právomocí však po rozšírení obvinenia zostáva v platnosti. Doteraz sa mala zodpovedať napríklad za to, že niekdajšiu šéfku úradu vlády naviedla na neoprávnené pridelenie bytu pestúnke svojho vnuka. Teraz ju už stíhajú aj za účasť v organizovanej zločinnosti.

„Bolo rozhodnuté o prekvalifikovaní trestného činu, za ktorý je trestná sadzba od dvoch do dvanástich rokov väzenia,“ citoval denník Politika hovorcu generálnej prokuratúry Tomu Zoriča. „Bolo tiež rozhodnuté o súdení obvinenej v neprítomnosti, čím sa vytvárajú zákonné predpoklady, aby trestné stíhanie nebolo premlčané,“ dodal. Prvé pojednávanie sa má začať v novembri.

Na budúci mesiac uplynie už 10 rokov od pádu Miloševiča. Necelý rok po zosadení ho Belehrad vydal do Haagu, kde ho súdil tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii. Rozsudku sa však nedožil. Krátko pred jeho chystaným vynesením Miloševič vo väzenskej cele skonal na zlyhanie srdca. Pochovali ho v jeho rodisku. Vdova ani syn sa v obave zo zatknutia na pohrebe nezúčastnili.

debata chyba