Umelec trestá lídrov. Pápeža guľkou, prezidenta podrezaným hrdlom

Brazílsky umelec Gil Vicente šokoval svet. Na výstave v Sao Paulo zverejnil kresby, na ktorých zachytáva deviatich svetových lídrov tesne pred popravou. Umrieť majú rukou autora. Informuje o tom britský Daily Telegraph.

27.09.2010 13:00
Vicente Foto: ,
Pápež tvárou v tvár "vrahovi" spína ruky a čaká na smrť.
debata (5)

Bývalý americký prezident George Bush napríklad kľačí na jednej z malieb s rukami zviazanými za chrbtom a Vicente mu tlačí hlavňou na temeno hlavy. Podobný osud „doprial“ aj iránskemu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadinedžádovi, britskej kráľovnej Alžbete II., ba dokonca pápežovi Benediktovi XVI. Ten tvárou v tvár „vrahovi“ spína ruky a čaká na smrť. Ešte brutálnejšie by dopadol brazílsky prezident. Luiz Inacio Lula da Silva je priviazaný k stoličke a Vicente sa ho chystá podrezať veľkým mäsiarskym nožom.

Kontroverzná séria má názov Inimigos (Nepriatelia) a autor sa ňou pokúša poukázať na zločiny, ktorých sa jej protagonisti dopustili a zdôrazniť presvedčenie, že by za ne mali niesť zodpovednosť a byť potrestaní. „Majú na svedomí toľko nevinných ľudí, že zabiť ich by mala byť láskavosť preukázaná svetu, jasné? Prečo tí, čo majú v rukách moc, nezomierajú?“ pýta sa umelec.

Brazílsky umelec Gil Vicente pred jedným zo... Foto: Reuters
Vicente Brazílsky umelec Gil Vicente pred jedným zo svojich výtvorov, na ktorom sa chystá podrezať brazílskeho prezidenta.

Brazílska právnická komora už Vicenteho vyzvala, aby obrazy odstránil, nakoľko vyzývajú k násilnej trestnej činnosti. „Aj keď uznávame, že umelecké dielo vyjadruje tvorivosť jeho autora, isté limity pre verejnú propagáciu platiť musia,“ upozorňuje hovorca inštitúcie.

Nariadená cenzúra Vicenteho pobúrila. „Tvrdia, že je to zločin. Kradnúť verejné financie nie je zločin? Správy v televízii sa nesnažia ospravedlniť zločiny? Len moja práca to robí?“ reagoval rozhorčene. Aj usporiadatelia výstavy umelca bránia. „Našou prvoradou snahou je nezávislosť a sloboda prejavu autora,“ tvrdia.

Zbierka je na predaj za 260 tisíc dolárov, jednotlivé uhlíkom maľované obrazy sa samostatne kúpiť nedajú.

Medzi mŕtvymi by autor rád videl aj iránskeho...
Bývalý americký prezident George Bush kľačí na...
+1Pápež tvárou v tvár "vrahovi" spína ruky a čaká...
5 debata chyba