Srbsko si pripomína desať rokov od pádu Miloševičovho režimu

Srbsko si pripomína desať rokov od pádu vlády bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča, informoval spravodajský server RTS. Po viacdňových štrajkoch a protestoch v celej krajine proti neuznaniu výsledkov volieb z 24. septembra 2000, ktoré vyhral Miloševičov protikandidát Vojislav Koštunica, došlo 5. októbra k centrálnym demonštráciám v Belehrade.

05.10.2010 08:34
debata

Na výzvu vtedajšej Demokratickej opozície Srbska (DOS) prišli do srbského hlavného mesta státisíce ľudí, aby sa postavili proti volebnému podvodu, ktorého sa dopustila zväzová volebná komisia na príkaz Slobodana Miloševiča, pripomenul server.

Strana DOS dala Miloševičovi ultimátum, aby do štvrtka 5. októbra do 15.00 h uznal vôľu občanov, ktorú vyjadrili v septembrových všeobecných voľbách. Požiadala tiež o odstúpenie vedenia srbskej štátnej televízie, v tom čase podriadenej Miloševičovi.

Predseda zväzovej volebnej komisie Borivoje Vukčevič však miesto toho oznámil, že sa „skončili prípravy“ druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa malo uskutočniť 8. októbra.
Koštunica vyzval Miloševiča, aby uznal svoju volebnú porážku a varoval pred hrozbou vypuknutia nepokojov v Srbsku. Krátko po 15.00 h sa demonštranti pokúsili vniknúť do budovy parlamentu v Belehrade. Veľká skupina ľudí sa dostala do budovy cez okno a príslušníci polície, ktorí parlament strážili, sa postupne stiahli.

Demonštranti následne zapálili západné krídlo budovy Skupštiny a porozbíjali takmer všetky okná. Zdemolovali aj niekoľko policajných áut za parlamentom. Počas potýčok s políciou bolo počuť aj streľbu. Náčelník polície v Belehrade okolo 17.00 h požiadal o rokovanie s predstaviteľmi opozície. Približne o hodinu neskôr príslušníci policajnej stanice pri parlamente zložili zbrane a pridali sa k demonštrantom.

Polícia sa pri budove štátnej televízie snažila rozohnať demonštrantov slzotvorným plynom, kým jeden z demonštrantov pomocou bagra prebúral hlavný vchod. Televízia prestala vysielať svoj pravidelný program po 17.00 h. Nový prezident vtedajšej Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR) Vojislav Koštunica sa následne prihovoril občanom z terasy belehradskej radnice, ako aj prostredníctvom štátnej televízie.

Deň po demonštráciách sa Miloševič v televízii priznal porážku v prezidentských voľbách.

debata chyba