Kal premenil maďarské dediny na Mars

Po červenej jedovatej záplave vyčíňa v Maďarsku strach. Lavína toxického kalu z obrích nádrží, ktorá sa v pondelok prevalila troma dedinami, sa už zastavila, nik však presne nevie, aké následky na zdraví stoviek postihnutých zanechá.

05.10.2010 20:00
Ajka, pretrhnutá hrádza Foto:
Červený kal plný ťažkých kovov zaplavil nešťastným ľuďom ich dvory i domy.
debata (19)

Nešťastie si podľa oficiálnych informácií vyžiadalo štyri obete, podľa portálu denníka Népszabadság prinajmenšom päť ľudských životov a 120 zranených. Po piatich nezvestných sa pátra.

Vláda v utorok vyhlásila stav ohrozenia v troch župách severozápadného Maďarska, ktoré ohrozuje ekologická katastrofa, aká podľa štátneho tajomníka pre životné prostredie Zoltána Illésa vo svete nemá obdobu. „Takáto katastrofa sa ešte nikde na svete nestala. Iba na Korzike pred niekoľkými rokmi z hlinikárne unikol červený kal do mora a všetko živé tam vyhubil,“ uviedol Illés pre agentúru MTI.

Nešťastie sa udialo v meste Ajka, asi 40 kilometrov severne od Balatonu a 150 kilometrov južne od Bratislavy. Hrádza pri nekrytej nádrži s obsahom tridsiatich miliónov kubických metrov červeného kalu sa pretrhla a milión kubíkov jedovatej a mierne rádioaktívnej blatistej hmoty zaplavilo dediny Kolontál, Devecser and Somlóvásárhely. „Pripomína to tu marťanskú krajinu,“ prirovnal Devecser k červenej planéte jeden zo záchranárov pre Rádio Kossuth. V Devecsere lavína poškodila takmer tristo domov, v Kolontále desaťnásobne menej, ale odtiaľ zase hlásili najviac obetí. Ako prvý sa tam utopil 35-ročný muž, ktorého prúd odniesol aj s jeho terénnym autom. Živel si vyžiadal aj životy dvoch detí, súrodencov – jedno- a trojročného. Nájdenie telíčka mladšej sestry v utorok potvrdil štátny tajomník Illés. „Volala sa Angyalka (Anjelik). Tragédia je pre rodinu o to neznesiteľnejšia, že pred pár rokmi prišla aj o tretie dieťa, ktoré zrazil vlak,“ citoval ho Népszabadság.

Havária sa stala v areáli továrne na výrobu kysličníka hlinitého, ktorý je vedľajším produktom pri výrobe hliníka. Fabriku v utorok úrady prikázali zavrieť. Vyšetrovatelia stále nevedia, čo viedlo k nešťastiu. Predpokladá sa, že svoju rolu zohralo aj počasie. Po vytrvalých dažďoch stúpla v nádrži hladina a prudký vietor ju v pondelok rozvíril. Svedkovia v pondelok videli, ako hrádzu pred pretrhnutím bičovali nezvyčajne vysoké vlny.

Do záchranných prác sa zapojili stovky ľudí – zdravotníci, požiarnici i vojaci. Okolo nádrže by do stredy mali dokončiť stavbu provizórnej hrádze. Vojaci postup červenej masy zastavili vysypaním stoviek ton sadry. Do miestnej riečky zase liali hektolitre chemikálií, ktoré by mali neutralizovať silne zásaditý červený kal.

Hoci vedenie hlinikárne ubezpečuje, že červený kal neohrozuje zdravie a nespôsobuje trvalé následky, lekári tvrdia opak. Podľa nich ide o žieravú látku, ktorá rozleptáva pokožku a ohrozuje dýchacie cesty. „Lúh je horší ako kyselina,“ uviedol pre Népszabadság toxikológ Gábor Zacher. „Keď rozleptá pokožku, ťažké kovy a jedy obsiahnuté v červenom kale vniknú do organizmu a môžu spôsobiť veľmi vážne organické zmeny,“ dodal s tým, že všetkých 120 zranených treba považovať za ťažké prípady.

Štátny tajomník Illés tiež varuje pred podcenením hrozby. Podľa neho treba toxické znečistenie odstrániť ešte kým je mokré. „Keď červený kal uschne a rozšíri sa vo vzduchu, tak do organizmov ľudí prenikne vdýchnutím alebo pitím z vody olovo a ďalšie ťažké kovy. A to je rakovinotvorné,“ upozornil pre portál Index a dodal, že v postihnutej oblasti by bolo potrebné nahradiť zamorenú zeminu neškodnou na ploche niekoľkých stoviek hektárov.

Zo šírenia ekologickej katastrofy majú strach aj vodohospodári. Pokúšajú sa zabrániť, aby červený kal, ktorý prenikol do riečky Marcal, zamoril aj Dunaj. Podľa prognóz, ak sa znečistenie nepodarí zastaviť pred riekou Rába, tak do Mošonského Dunaja by mohlo preniknúť už v stredu pod­večer. „Keď to nestopneme v Marcale a vleje sa to do Ráby, tak všetci na kolená a modliť sa!“ citovala expresívne vyjadrenie štátneho tajomníka Illésa agentúra MTI.

Červený kal zalial dve maďarské obce.
Na snímke z 24.augusta 2006 nádrž s červeným...
+6Miestni obyvatelia prechádzajú pri rozliatom...
19 debata chyba