Čile sa pripravuje na veľký futbal. Ten kto prehrá, pôjde do bane

Po viac ako dvoch mesiacoch ich celú stredu po jednom vítal na zemskom povrchu, dnes s nimi už chce súťažiť. Čilský prezident Sebastian Piñera vyzval 33 baníkov na futbalový zápas. Na život a na smrť, na pobyt v žiare reflektorov a na dni vo večnej tme.

15.10.2010 09:18
Franklin Lobos, baník, Čile Foto:
Čilský prezident Sebastian Piňera vítal Franklina Lobosa, bývalého profesionálneho futbalistu, na zemskom povrchu s loptou.
debata

Už 25. októbra (zatiaľ sa nevie, kde) proti sebe nastúpi mančaft zložení z baníkov na jednej strane a vláda vedená prezidentom Piñerom. Víťazi sa nasťahujú do prezidentského paláca, porazení dostanú lístky na 625 metrov dlhú cestu Fénixom. Dole do bane.

Samozrejme ide iba o prezidentský žart. Našťastie pre neho. Medzi 33 baníkmi je hneď niekoľko zdatných futbalistov a jeden bývalý profesionál. Franklin Lobos žongloval s loptou len niekoľko sekúnd po tom, čo vyšiel z bane.

Piñera je tiež veľký futbalový fanúšik a s priateľskými stretnutiami už má skúsenosti. Podobný zápas odohral proti mužstvu bolívijského prezidenta Eva Moralesa ešte predtým, ako nastúpil do úradu.

Futbal je fenomén, ktorý spája. Potvrdili to aj nekonečne dlhé dni pod zemou. Zavalení baníci si totiž nenechali ujsť priateľský medzištátny zápas Čile proti Ukrajina, ktorý sledovali na malom projektore. Čas si krátili aj pozeraním sa na hviezdy juhoamerického a svetového futbalu, Pelého a Maradonu. Ich lásku k futbalu si všimli a najlepšie kluby na svete. Manchester United a Real Madrid pozvali všetkých baníkov na svoje zápasy.

debata chyba