O zmiznutej Aničke nikto nevie. Polícia vyšetruje únos pedofilom

Prípad zmiznutej Aničky Janatkovej z Prahy otriasol celým Českom. Dievčatko je nezvestné od minulej stredy. Polícia doteraz preverila 600 podnetov od verejnosti.

20.10.2010 12:47
Anička Janatková Foto:
Nezvestná Anička Janatková
debata

Jednou z vyšetrovacích verzií je aj tá, že ju mohol uniesť sexuálny deviant. Druhá vyšetrovacia verzia stále ešte uvažuje o možnosti, že sa stalo nešťastie a dieťa mohlo napríklad spadnúť. Vyšetrovatelia však prehľadali „každý milimeter“ oblasti, kadiaľ chodila domov, zdôrazňuje portál iDnes.cz.

Podľa prvej verzie o únosu sexuálnym deviantom polícia počíta aj s možnosťou, že Anička už nie je na území Česka. Únosca ju mohol odviezť do zahraničia, čo v schengenskom priestore nie je vôbec ťažké. Únos pre peniaze je málo pravdepodobný. Otec Aničky Miloš Janatka v sobotňajších správach televízie Nova ponúkol prípadným únoscom 3,5 milióna korún, ak dievčatko do nedele poludia prepustia na slobodu. Na jeho výzvu však nikto nereagoval.

Aničku naposledy videli v pražskej Troji. Zo školy šla obvyklou trasou spoločne so spolužiačkami. V ulici Pod Písečnou sa však rozdelili a potom už dievča nikto nevidel. V Troji sa našiel jej vak a fľaša vody.

Miesto, kde sa dievčatko pred týždňom stratilo, prehľadalo takmer osemsto policajtov. Od stredu boli na mieste kynológovia z Prahy a stredných Čiech, cez víkend došli aj slovenskí kynológovia so špeciálne vycvičenými psami. V stredu a vo štvrtok sa na hľadaní Aničky podieľal aj vrtuľník. Okrem toho na prípade pracuje veľké množstvo ďalších ľudí, predovšetkým kriminalistov.

Informáciu o zmiznutom dievčatku odovzdali aj do Schengenského informačného systému a Interpolu. Zvláštne opatrenia prijala aj cudzinecká polícia na letiskách. Do pátrania sa zapojili aj dobrovoľníci z radov verejnosti.

Vedenie základnej školy, ktorú nezvestné dievča navštevovalo, už vo štvrtok varovalo deti pred cestou cez miesto, kde sa Anička stratila a ktoré kriminalisti označili za nebezpečné. Práve do týchto miest, do improvizovaných príbytkov i do rekreačných chát, ktoré bývajú v zime opustené, sa totiž na zimu sťahujú ľudia bez domova a narkomani.

debata chyba