Medvedev podráždil Japoncov výletom na sporný ostrov

"Chystáte sa do Moskvy alebo na Kurily?" opýtal sa japonský reportér ruského prezidenta pred jeho odletom z Vietnamu. "Idem domov," odpovedal Dmitrij Medvedev podľa denníka Komsomolskaja pravda. Šéf Kremľa včera ako vôbec prvý z ruských a sovietskych vodcov navštívil sporné súostrovie, ktoré na sklonku druhej svetovej vojny obsadila Moskva. Tokio s ňou kvôli tomu dodnes nepodpísalo formálnu mierovú zmluvu.

02.11.2010 08:02
Dmitrij Medvedev Foto:
Ruský prezident Dmitrij Medvedev počas návštevy sporného súostrovia Južné Kurily.
debata (1)

Cestu ruskej hlavy štátu na Južné Kurily, ktoré Japonci pod názvom Severné teritóriá považujú za svoje zvrchované územie, Tokio ostro odsúdilo. "Tieto štyri severné ostrovy sú súčasťou našej krajiny, preto tamojšia návšteva prezidenta (Medvedeva) je krajne poľutovaniahodná,” citovala premiéra Naota Kana BBC. "Oblasti, do ktorých Sovietsky zväz vstúpil už po 15. auguste 1945, sú naším územím. Tohto postoja sa dôsledne pridržiavame a trváme na ich vrátení,” pripomenul hlavný argument Tokia, podľa ktorého Moskva zabrala Južné Kurily až tri dni po oznámení japonskej kapitulácie, a preto ide o nelegálnu okupáciu.

Šéf japonskej diplomacie si predvolal ruského veľvyslanca v Tokiu a oznámil mu, že návšteva "ranila city Japoncov” a krajina pripravuje odvetné opatrenia. Už o dva týždne dostanú Japonci príležitosť svoje výhrady povedať šéfovi Kremľa priamo do očí. Medvedev sa totiž v polovici novembra chystá na ázijsko-tichomorský summit do krajiny vychádzajúceho slnka.

Japonské brehy mal ruský prezident na dohľad už včera. Kunašir, najjužnejší a najľudnatejší z Kurilských ostrovov, od japonského Hokkaida delí iba niečo vyše desať kilometrov. Civilizačne však od vyspelého suseda táto odľahlá ruská periféria zaostáva na desiatky rokov. Na celých Južných Kurilách niet ani kilometra asfaltky. Po rozblatených cestách sa šéf Kremľa presúval na japonskom terénnom vozidle Nissan Patrol. Počas triapolhodinového výletu si pozrel závod na spracovanie rýb, ktoré sú hlavným zdrojom živobytia pre 15-tisíc obyvateľov Južných Kuríl. Popri rozpadajúcich sa chatrčiach sa doviezol aj na novopostavené sídlisko. "Nebudem skrývať, že máme záujem, aby tu naši ľudia zostali žiť,” citovali noviny Gazeta z jeho rozhovorov s miestnymi obyvateľmi, ktorým sľúbil, že Moskva bude venovať väčšiu pozornosť rozvoju súostrovia. To má pre ňu obrovský strategický význam z vojenského hľadiska i pre predpokladané bohaté náleziská ropy a plynu.

1 debata chyba