Lov veľrýb je špinavý a krutý biznis

Veľryby sú chránené živočíchy. Napriek tomu sa krajiny ako Japonsko, Island, Nórsko či Faerské ostrovy odmietajú vzdať komerčného lovu týchto obrov oceánu. Ich ochrancovia proti veľrybárom ostro vystupujú.

15.11.2010 12:05
Howie Cooke Foto:
Novozélanďan Howwie Cooke má organizáciu s názvom Surferi pre veľryby.
debata (5)

„Počínanie rybárov je prakticky vojna proti nádherným, inteligentným a vyspelým tvorom žijúcim v mori,“ zdôraznil v rozhovore pre Pravdu Howie Cooke. Tento Novozélanďan má organizáciu s názvom Surferi pre veľryby a tiež sa zúčastňuje na akciách Spoločnosti pre ochranu morskej fauny (Sea Shepherd Conservation Society).

Aká je filozofia Sea Shepherd?
Jej história a vznik nesie meno jedného muža – kapitána Paula Watsona. Od začiatku sa drží jediného princípu, ktorý je veľmi odvážny a zároveň transparentný. Ide o priamu ochranu morského života, nielen veľrýb a delfínov, ale aj rýb či tuleňov, ktoré sú Watsonovi blízke, keďže je Kanaďan. Drží sa zásady, že akcie Sea Shepherd nemajú nikoho zraniť, ani mu fyzicky ublížiť. Ochranu veľrýb a delfínov však berie vážne, takže sa stavia proti strojom – lodiam, harpúnam, sieťam. Sea Shepherd dodnes potopil jedenásť veľrybárskych lodí.

Ako sú akcie Sea Shepherd ošetrené právne? Netopí sa organizácia v súdnych sporoch?
V týchto konfliktoch (respektíve po nich) zásadne nastáva veľa „bitia sa do hrude“ zo strany Nórska či Islandu. Lenže väčšinou sa to tam aj skončí. Veľrybárske spoločnosti Watsona nikdy nezažalujú, lebo by to odhalilo praktiky tohto špinavého biznisu. Island a Nórsko v súčasnosti napredujú v objeme lovu veľrýb a hrubo pritom porušujú medzinárodné nariadenia a kvóty Medzinárodnej veľrybárskej komisie.

Veľryby sú chránené živočíchy, napriek tomu ich niektoré krajiny lovia pod rôznymi zámienkami. Prečo to nazývate zbabelou vraždou?
Všetky tieto štáty tvrdia, že zabíjajú veľryby pre vedu alebo tradičné rituály. Watson a Sea Shepherd sa snažia svetu vysvetliť pravdu. Transparentne ukazujú, ako je to naozaj. Je to len krutý a krvavý biznis, ktorý sa mal už dávno skončiť. Je to prakticky vojna proti nádherným, inteligentným a vyspelým tvorom žijúcim v mori. Žijeme na planéte ,,Oceán", len my ľudia ju voláme Zem. Ak sa pozriete na obrázok planéty, väčšina z nej je oceán. A v ňom žijú tvory, ktoré sú tu už šesťdesiat miliónov rokov, oveľa dlhšie ako my. Za uplynulé dve storočia sme sa my ľudia stali ich veľkým problémom. Polemizujeme o tom, či veľryby môžu byť rovnako inteligentné a pritom ony sa riadia našimi najvyššími morálnymi ideálmi vrátane tolerancie. Napriek tomu, že ich zabíjame, pri stretnutí na mori nezaujmú voči človeku obranný postoj, ale, naopak, priateľský. Osobne si myslím, že človek je pre veľryby ako šesťročný chlapec, ktorý ničí svoje hračky kladivom a trhá motýľom krídla. A ony to tolerujú.

Posádka nafukovacieho člna hnutia Greenpeace sa... Foto: TASR
lov veľrýb Posádka nafukovacieho člna hnutia Greenpeace sa snaží zabrániť v prevoze ulovených veľrýb z japonskej veľrybárskej lode na loď továreň Nisshin Maru v antarktických vodách.

Spomenuli ste zabíjanie pre tradície, toto platí napríklad o Faerských ostrovoch.
Faerské ostrovy sú veľmi špecifický prípad. Nedávno sme tam boli na utajenej akcii. Na našu loď vstúpila polícia a colní úradníci, snažili sa nájsť dôkaz o tom, že sme Sea Shepherd, čo sa im nepodarilo. Po celý čas smerom na tieto ostrovy nás prenasledovala dánska bojová loď. To je veľmi zaujímavé, keďže Dánsko tvrdí, že Faerské ostrovy majú autonómnu nezávislosť. Ale keďže majú ropu a plyn, Kodaň ich chce mať pod kontrolou. Preto Dáni odvracajú pohľad a robia sa slepými, keď ide o lov veľrýb. Tradícia ,,grindu" sa datuje niekoľko storočí späť a kedysi mala význam získavania proteínov z veľrybieho mäsa. Obyvatelia Faerských ostrovov majú dnes jednu z najvyšších životných úrovní v Európe, takže proteín z veľrýb určite nepotrebujú. Najmä ak vezmeme do úvahy fakt, že je vedecky dokázané, v akom znečistenom prostredí morské živočíchy žijú. Napriek tomu trvajú na každoročnom krviprelievaní, ktoré vychádza asi z absolútnej nudy. Vraj sa mladí chlapci stávajú mužmi. Tak ich vidíte, ako spolu s dospelými chlapmi bodajú a režú veľryby. Z tiel tehotných samíc vyrezávajú nenarodené mláďatá.

To znie neuveriteľne kruto.
Žiaľ, áno. Použijú asi desať percent z veľrybieho mäsa a dajú ho do mrazničky, kde ho nechajú nedotknuté až do ďalšej sezóny tohto rituálu. Mŕtve veľryby hodia z útesov späť do mora. Počas našej poslednej operácie sme vyslali potápačov do týchto „hrobov". Doslova plávali medzi telami a kusmi osemdesiatich štyroch veľrýb – samíc aj mláďat. Najhoršie je, že títo ľudia vôbec nechápu, čo robia. Raz sme prekazili ich krvavú akciu a signalizačnými systémami odplašili veľryby z nebezpečného zálivu. Odkázali nám, že sa pomstia a spravili to – zabili štyristo veľrýb navyše, len preto, aby nám niečo dokázali.

Poďme k číslam. Aké množstvo veľrýb „veľrybárske“ krajiny ulovia?
Faerské ostrovy sú jedným z najväčších zabijakov veľrýb na planéte – tisíc veľrýb za ich rituálnu sezónu. Japonsko a Nórsko zabijú približne rovnaký počet veľrýb, vyše tisíc, ale skutočné čísla môžu byť oveľa vyššie. Tragické je, že Japonsko a Nórsko, či už to priznajú, alebo to schovávajú za vedu, robia komerčný lov. Veľryby použijú na mäso, kým Faerské ostrovy vraždia prakticky úplne zbytočne.

Ako veľa dokáže Sea Shepherd zmeniť svojimi akciami?
Japonsku sa za uplynulé tri letá nepodarilo dosiahnuť ich stanovené kvóty v love veľrýb, lebo sme aktívne hatili cestu ich lodiam, hádzali slzotvorné bomby na ich palubu, často aj priamo konfrontovali veľrybárov na ich palube. Ak by som mal použiť čísla, každé leto sme zachránili najmenej päťsto veľrýb pred japonskými harpúnami.

5 debata chyba