Bol za obchodom s orgánmi Thaçi? Podľa Rady Európy tam vedú stopy

Právny výbor Rady Európy má k dispozícii "mnoho konkrétnych a do seba zapadjúcih indícií", že tzv. Kosovská oslobodenecká armáda (UCK) koncom 90. rokov internovala miestnych Srbov a kosovských Albáncov, trýznila ich a "nechala zmiznúť".

16.12.2010 16:06 , aktualizované: 17:38
Hashim Thaçi Foto:
Kosovský premiér Hashim Thaçi
debata (18)

Ďalšie indície naznačujú, že niektorým zajatcom odoberali orgány pre obchodovanie s nimi. Právny výbor Rady Európy došiel k týmto záverom po prejednání správy zvláštneho spravodajcu Dicka Martyho a v jednomyseľne prijali návrh rezolúcie pre Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, v ktorom navrhuje záležitosť dôkladne vyšetriť.

Záležitosť sa bezprostredne týka kosovského premiéra Hashima Thaçiho, ktorý bol vtedy veliteľom jednej zo skupín UCK podozrivých z tejto nelegálnej činnosti. Právny výbor Rady Európy vo štvrtok posúdil Martyho správu o udalostiach v Kosove v dobe tesne po vojne a jednomyseľne ju odporučil Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy k prerokovaniu a k ďalšiemu vyšetreniu v nej obsiahnutých údajov.

„Zdá sa, že mnohé indície potvrdzujú, že v časovom období bezprostredne po ukončení ozbrojeného konfliktu (v lete 1999) niektorým zajatcom v istej klinike na albánskom území pri Fushe-Kruje odoberali orgány, ktoré potom dopravovali do zahraničia pre účely transplantácie,“ cituje agentúra APA z rezolúcie.

Podľa srbských médií zmizlo v tom čase v Kosove vyše 500 ľudí, z toho bolo sto kosovských Albáncov, ktorí údajne nesúhlasili s praktikami UCK a štyristo príslušníkov menšín, väčšinou Srbov, uvádza sa v Martyho správe.

Vážne obvinenie vzniesli členovia výboru Rady Európy aj voči medzinárodným organizáciám v Kosove, ktoré vraj pre dosiahnutie „krátkodobej stability“ v nepokojnom regióne „obetovali dôležité zásady spravodlivosti“. Z toho dôvodu by sa teraz mali urobiť „medzinárodné a národné vyšetrovania“ obvinení vznesených v Martyho správe.

Spomínaná rezolúcia vyzýva ku konkrétnym krokom policajnej a justičnej misie EÚ v Kosove EULEX, ale aj právne orgány v Srbsku, Albánsku a Kosove by mali v tomto smere plne spolupracovať.

Kosovská vláda považuje Martyho správu za rasistickú

Kosovská vláda obvinenia v Martyho správe odmieta ako výmysly. Vicepremiér Hajredin Kuci dokonca Martyho označil za „malého Slobodana Miloševiča,“ teda najväčšieho nepriateľa. V dobe funkčného obdobia tohto bývalého srbského prezidenta bojovala UCK so Srbskom o nezávislosť Kosova. Dočasný kosovský prezident Krasniqi zdôrazňuje, že vyšetrovatelia Medzinárodného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) nenašli v predchádzajúcich vyšetrovaniach žiadne dôkazy pre podobné obvinenia. Martyho správa je podľa neho „jednostranná“ a obsahuje „rasistické tvrdenia,“ napríklad o „klanových štruktúrach albánskej spoločnosti v Kosove“. Marty s apodľa Krasniqiho pokúša „postaviť obete na rovnakú úroveň s ich katmi“.

Sám Thaçi sa chystá podať na Martyho žalobu. Kontaktoval vraj v tomto smere špičkových advokátov. Žalobu chce podať aj na britský denník The Guardian, ktorý ako prvý zverejnil Martyho správu.

Európska únia a USA zatiaľ reagovali opatrne. Hovorkyňa ministerky zahraničných vecí EÚ Catherine Ashtonovej vyzvala Martyho, aby predložil dôkazy. Hovorca americkej diplomacie Philip Crowley sa vyslovil za „regulárne vyšetrenie“ obvinení „príslušnými orgánmi“.

Thaçiho obviňujú z pod­vodov v parla­mentných voľbách

V tejto súvislosti sa zhoršila aj vnútropolitická situácia v Kosove, kde Thaçiho Demokratickú stranu Kosova (PDK) obvinili z podvodov v nedeľňajších parlamentných voľbách.

Konkurenčný Demokratický zväz Kosova (LDK) vyzval vo štvrtok k opakovaniu volieb v celej krajine a nie len v dvoch Thaçiho baštách, odkiaľ pochádzajú dôvodné podozrenia z podvodov. „LDK podvodne pripravili o veľký počet hlasov,“ vyhlásil hovorca strany.

Zástupcovia srbskej menšiny, na ktorých desať mandátov je Thaçi odkázaný pre získanie väčšiny a vytvorenie vlády, teraz po obvineniach z obchodu s ľudskými orgánmi odmietli s premiérom spolupracovať. „Myslím si, že sa nenájde Srb, ktorý by chcel byť v tejto vláde,“ povedala srbská politička Rada Trajkovičová pre belehradskú rozhlasovú stanicu B-92.

18 debata chyba