Schválenie zmluvy Nový START je vzpruhou pre Obamu

Americký Senát schválil rusko-americkú zmluvu o obmedzení počtu jadrových zbraní (Nový START), čím americký prezident Barack Obama dosiahol cieľ ratifikácie zmluvy.

22.12.2010 21:15 , aktualizované: 22:43
Obama, Medvedev, START Foto: ,
Prezidenti Spojených štátov amerických a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev podpísali v apríli v Prahe kľúčovú dohodu o jadrovom odzbrojení.
debata (4)

Senát hlasoval v pomere hlasov 71 ku 26. Na ratifikáciu zmluvy bola podľa americkej ústavy potrebná dvojtretinová väčšina. Podporu demokratom ešte začiatkom tohto týždňa sľúbili aj republikánski senátori.

Zmluva, podpísaná v apríli prezidentmi USA a Ruska – Barackom Obamom a Dmitrijom Medvedevom – zaväzuje obe strany k zníženiu počtu strategických jadrových hlavíc na 1550 – oproti súčasnému limitu 2200 hlavíc. Počíta tiež s vytvorením monitorovacieho a kontrolného systému.

Uznesenie Senátu o zmluve ešte musí podpísať americký prezident. Predpokladá, že Nový START bez problémov dostane zelenú v ruskej Štátnej dume. Hlasovanie by mohlo byť do konca týždňa. Ruskí zákonodarcovia chceli s hlasovaním počkať na výsledok v Senáte. Schválenie zmluvy v Senáte je vzpruhou pre Obamu, ktorý ju považoval za základný kameň reštartovania vzťahov s Moskvou a svojej agendy o jadrovom odzbrojení.

Nový START sa tiež považuje za kľúčový moment pri pokračovaní ruskej pomoci Spojeným štátom v Afganistane a pri udržaní Iránu na uzde ohľadom jeho jadrových aktivít.

Moskva privítala ratifikáciu zmluvy

Moskva víta dnešné schválenie rusko-americkej zmluvy o obmedzení počtu jadrových zbraní (Nový START).

„Zmluva nielenže posilňuje bezpečnosť Ruska a USA, ale má aj pozitívny efekt na medzinárodnú stabilitu a bezpečnosť,“ vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov neskoro večer pre agentúru Interfax vzápätí po schválení zmluvy Senátom.

Aj Štátna duma chce teraz urýchlene ratifikovať zmluvu Nový START, avizovali v Moskve politici z rezortu zahraničných vecí. Podľa ruských médií by k schvaľovaniu mohlo dôjsť už tento piatok.

Naopak Lavrov naznačil, že Moskva ešte potrebuje čas. Podľa neho text, ktorý bol schválený vo Washingtone, nezodpovedá presne originálu.

4 debata chyba