Za extrémne chladné zimy v Európe môžu topiace sa ľadovce

Nový výskum postupimského inštitútu zaoberajúceho sa dopadmi klimatických zmien tvrdí, že za extrémne chladné zimy v posledných rokoch v Európe môže globálne otepľovanie.

24.12.2010 16:20
sneh, sneženie, zima, počasie Foto:
Za extrémnymi zimami v Európe vidia vedci klimatické zmeny.
debata (27)

Ako sa píše v štúdii publikovanej v uplynulých dňoch, zmenšujúce sa arktické ľadovce zvyšujú teplotu spodných častí atmosféry, čo vyvoláva neobvykle silné anomálie v prúdení vzduchu, čo následne spôsobuje jeho ochladzovanie v severných častiach planéty.

Práve tieto anomálie môžu strojnásobiť pravdepodobnosť extrémne chladných zím v Európe a severnej Ázii, píše autor štúdie postupimského inštitútu Vladimir Pťuchov. Ten sa preto domnieva, že veľmi chladné zimy budú na starom kontinente naďalej pokračovať.

Európa sa v posledných rokoch borí s problémami v doprave a to predovšetkým v krajinách, ktoré na silné mrazy a výdatné snehové zrážky nie sú zvyknuté. Rovnako je tomu aj tento rok, kedy museli najväčšie letiská na starom kontinente zrušiť stovky letov a obmedzenia postihli tisíce ľudí. Nepriaznivé počasie panuje aj na Štedrý deň, a to najmä vo Francúzsku, Nemecku a Belgicku či Veľkej Británii. Mnohí tak strávia Štedrý večer v letiskovej hale.

27 debata chyba