Srbská prokuratúra má dôkaz. Video s lídrami UKC a unesenými Srbmi

Srbská prokuratúra pre vojnové zločiny disponuje videozáznamom zo zadržiavacieho tábora v Likovci v Kosove z mája 1998, na ktorom sú zachytení lídri Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) a štyria unesení kosovskí Srbi. Informoval dnes o tom srbský spravodajský server RTS.

25.12.2010 13:55
Hashim Thaci Foto: ,
Kosovský premiér Hashim Thaci je podozrivý z obchodovania s orgánmi unesených Srbov.
debata (36)

Videozáznam by mohol byť jedným z hlavných dôkazov proti úradujúcemu kosovskému premiérovi Hashimovi Thacimu, ktorý čelí obvineniam z vedenia organizovanej kriminálnej skupiny, stojacej okrem iného aj za obchodovaním s orgánmi zajatcov, napísal belehradský denník Blic. Táto kriminálna skupina je známa pod menom „drenická“.

Video nahrali príslušníci UCK v máji 1998. Je na ňom Žarko Spasič, unesený 14. mája toho istého roku zo zamestnania. Je tam aj kosovskorbský policajt Dejan Stojiljkovič, unesený 19. mája v čase, keď sa autobusom vracal z návštevy príbuzného v meste Peč.

Na videozázname vidieť aj ďalších dvoch unesených, Vladimira Spasiča a Miroslava Šuljiniča, upresnil RTS. Pozostatky Šuljiniča boli objavené v roku 2005 v masovom hrobe pri Lapušniku.

Podľa poznatkov prokuratúry v máji 1998 v spomenutej oblasti drenická skupina posilňovala svoje aktivity. Jej členovia napádali mestá i dediny a uniesli najmenej 30 srbských a 11 albánskych civilistov, ako aj niekoľko policajtov, dodal Blic s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

36 debata chyba