Vatikán pripísal Jánovi Pavlovi II. zázrak, uzdravenie mníšky

Zosnulý pápež Ján Pavol II. sa znovu priblížil svojmu blahorečeniu, keď mu pripísali zázrak. Informuje o tom talianska tlač. Ide o zázračné uzdravenie rádovej sestry trpiacej Parkinsonovou chorobou. Ľudový tlak na vyhlásenie populárneho pápeža za svätého bol a je tak intenzívny, že už krátko po jeho smrti sa začal proces blahorečenia, ktoré je predstupňom svätorečenia.

04.01.2011 15:19
Ján Pavol II. Foto: ,
Plagát s nápisom Santo Subito, čo znamená Rýchle svätorečenie, rozvinuli Poliaci už počas pohrebu Jána Pavla II. v apríli 2005.
debata (15)

Lekárska komisia vedená osobným lekárom pápeža Benedikta XVI. Patriziom Poliskom to uznala za dokázaný zázrak, ktorý je nevyhnutný pre pokračovanie procesu blahorečenia, napísali Il Giornale a katolícka agentúra i médiá. Za zárak označili uzdravenie francúzskej rádovej sestry Marie Simon-Pierre, ktorá trpela Parkinsonovou chorobou. Túto chorobu mal aj samotný Ján Pavol II., ktorý zomrel 2. apríla 2005 vo veku 84 rokov, po 26 rokoch pontifikátu. Proces jeho blahorečenia sa začal veľmi skoro, už 28. júna 2005, a to z iniciatívy Benedikta XVI. Už počas jeho pohrebu na Svätopeterskom námestí 8. apríla 2005 ľudia skandovali Santo subito (Svätý hneď).

A v decembri 2009 Benedikt XVI. vydal dekrét, ktorým Jána Pavla II. vyhlásil za ctihodného. Aby mohol byť Ján Pavol II. vyhlásený za svätého, je potrebné dokázať ešte jeden zázrak.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi odmietol záležitosť akokoľvek komentovať a spresnil, že sa vyjadrí až po tom, čo pápež podpíše príslušný dekrét. Il Giornale tvrdí, že zázrak uznali koncom roka 2010.

Zázrak, ktorý posudzovala komisia teológov, ešte prerokuje komisia biskupov a kardinálov z Kongregácie pre otázky svätorečenia. Táto schôdzka sa uskutoční v polovici januára, uviedol znalec vatikánskych záležitostí denníku Il Giornale Andrea Tornielli. Myslí si, že by Ján Pavol II. mohol byť blahoslavený ešte toto leto.

Rozhodnutie však záleží len na pápežovi Benediktovi XVI., ktorý musí podpísať dekrét potvrdzujúci zázrak a rozhodnúť o dátume blahorečenia svojho predchodcu.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski 16. októbra po rozhovore s Benediktom XVI. vo Vatikáne oznámil, že proces vedúci k svätorečeniu veľmi populárneho Jána Pavla II. nedávno urýchlili.

15 debata chyba