USA na Slovensku preverili urán

Američanov v roku 2007 zaujala práca slovenskej polície. Vyplýva to z dokumentov, ktoré zverejnil britský denník Daily Telegraph. Získal ich od organizácie Wikileaks, ktorá už viac ako dva mesiace publikuje diplomatické depeše z ambasád USA po celom svete.

03.02.2011 07:16
polícia, urán Foto:
Príslušníci slovenskej polície v spolupráci s maďarkými orgánmi zadržali v novembri 2007 takmer pol kilogramu uránu.
debata (9)

Dve správy pochádzajú z 29. novembra 2007 a 6. decembra 2007. Týkajú sa akcie slovenskej polície, ktorá v spolupráci s maďarskými orgánmi zadržala takmer pol kilogramu uránu a troch mužov. Tí sa ho snažili predať.

"Nešlo len o bežné zachytenie uránu,“ pripomína vtedajší slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. "Išlo o pripravenú akciu, do ktorej sme nasadili agenta,“ povedal pre Pravdu súčasný poslanec za Smer.

Prvý dokument z amerického veľvyslanectva v Bratislave s označením – Dôverné – opisuje prácu slovenskej polície. "Predstavitelia slovenskej polície ambasáde potvrdili, že slovenská a maďarská polícia zatkli na východnom Slovensku 28. novembra tri osoby v rámci operácie s nastrčeným agentom. Traja zadržaní sa pokúšali predať 500 gramov uránu 235 alebo 238. Dvaja páchatelia sú Maďari, jeden je Ukrajinec. Akciu spustila slovenská polícia pred niekoľkými mesiacmi na základe informácií z Ukrajiny,“ uvádza správa podpísaná vtedajším veľvyslancom Rodolphem Valleem. Američanom sa podaril aj malý preklep. Namiesto Kráľovský Chlmec napísali Kráľovský Chimec. Neďaleko tohto mesta sa na hraničnom priechode Pribeník-Lácacséke odohrala úspešná operácia.

"Američania sa nám hneď ozvali. Išlo pre nich o veľmi citlivú vec, samozrejme, v súvislosti s Iránom a inými rizikovými oblasťami. Ich špecialisti prišli okamžite na Slovensko, aby zistili pôvod uránu,“ povedal Kaliňák. "Americká strana bola veľmi spokojná, navštívil ma aj ich veľvyslanec. Takto sme spolupracovali viac ráz.“

Práve spoločného postupu sa týka ďalšia zverejnená depeša s označením – Tajné. "Na Slovensko prišli predstavitelia FBI, ministerstva obrany a ministerstva energetiky, aby slovenským bezpečnostným zložkám pomohli pri ďalšom skúmaní práve zadržaného uránu. Predbežná analýza amerického technického tímu ukazuje, že laboratórne správy týkajúce sa dvojgramovej vzorky, ktoré vypracovali slovenskí odborníci, zodpovedajú ochudobnenému uránu. Nie vysokoobohatenému uránu, ako znela pôvodná informácia,“ uvádza správa. Tú už podpísal nový americký ambasádor na Slovensku Vincent Obsitnik.

"Bez toho, aby sme potvrdili vierohodnosť publikovaných informácii, nie je prekvapením, že Spojené štáty úzko spolupracujú a koordinujú postupy so slovenskými bezpečnostnými zložkami,“ povedal pre Pravdu hovorca veľvyslanectva USA v Bratislave Chase Beamer.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba