Bývalý vládca Moskvy porozhadzoval miliardy

Z kasy moskovskej radnice zbytočne odtiekli miliardy rubľov. Plytvanie zistili štátni kontrolóri, ktorí si posvietili na nedávne obdobie šafárenia, keď na čele mesta stál Jurij Lužkov. "Zlé nakladanie s peniazmi stálo Moskvu 215 miliárd rubľov za posledné tri roky," citoval portál Newsru audítora Sergeja Riabuchina. V prepočte ide o 5,4 miliardy eur. Na porovnanie je to približne tretina výdavkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky naplánovaných v tomto roku.

05.02.2011 14:59 , aktualizované: 20:59
Jurij Lužkov Foto: ,
Moskovský starosta Jurij Lužkov v decembri 2008 sedí v kabriolete s dedom Mrázom a Snehulienkou.
debata (12)

Ukážkovo smutný príklad rozhadzovania peňazí je výstavba diaľnic. Jeden kilometer vyšiel na závratných 120 miliónov eur. „Na Slovensku je priemerná cena 12,5 milióna eur,“ napísala vlani na svojej webovej stránke Národná diaľničná spoločnosť. V Rakúsku v hornatom teréne sú náklady na rovnako dlhý úsek 25 miliónov eur, čo je takmer päťnásobne menej, ako platila Moskva počas vládnutia niekdajšieho starostu Lužkova.

Kontrolóri ďalej zistili, že mesto si prenajímalo kancelárie za ceny, ktoré boli premrštené až dvanásťnásobne. Ruská metropola zároveň neefektívne použila 600 miliónov eur na stavebné účely. „Ide o nedokončené budovy a také, ktoré do dvoch rokov od dokončenia neboli dané do užívania,“ vysvetlil Riabuchin.

Preverovanie odhalilo podobne ako v prípade diaľnic aj astronomické náklady na budovanie metra. Jeden kilometer stál 173 miliónov eur, čo oveľa viac ako v iných mestách vo svete. Keby Lužkovovi ľudia nepredražovali výstavbu metra, zjavne by mesto nemuselo z peňaženiek pasažierov vyťahovať čoraz viac rubľov za cestovný lístok. Riabuchin upozornil na to, že v Moskve tržby vo verejnej doprave síce v období 2008 – 2010 stúpli o 39 percent, ale objem prepravy sa znížil o 200 miliónov osôb. Evidentne to má za následok zápchy automobilov na cestách, čo je dlhoročná bolestivá rana ruského hlavného mesta.

Lužkov označil tvrdenia štátnej kontroly za nehoráznosť. „Suma, o ktorej hovoria, je úplne bláznivá,“ zdôraznil pre noviny Financial Times. Bývalý starosta, ktorého vlani prezident Dmitrij Medvedev odvolal z funkcie pre nezvládnutie boja proti letným požiarom, dodal, že ide o politicky cielený útok proti nemu. „Snažia sa zapôsobiť na spoločnosť takými šialenými číslami,“ poznamenal pre britský denník. Hoci hovorí, že nič zlé nespravil, nie je vylúčené, že o audit sa začnú zaujímať vyšetrovatelia.

Niekdajší šéf Moskvy sa teraz nachádza v Londýne, ale usadiť by sa chcel najradšej v Lotyšsku. Úrady v Rige však o jeho príchod nejavia záujem. Práve naopak. „Zaradili sme ho na zoznam nežiaducich osôb pre jeho výroky o našej krajine. Nie je u nás vítaný,“ povedala ministerka zahraničných vecí Linda Murnieceová pre lotyšské noviny Diena. Lužkovovi pripomenula, že v minulosti sa nepatrične vyjadroval o tejto pobaltskej krajine. Pochopenie si nedokázal získať ani prísľubom, že by Lotyšsku pomohol investíciami do priemyslu.

12 debata chyba