Američania pripravujú veľký tromf, 'neviditeľné' bezpilotné lietadlo

Americké vojenské letectvo v pondelok na základni Edwards v Kalifornii uskutočnilo prvý skúšobný let nového, radarom nezistiteľného modelu bezpilotného bojového lietadla.

08.02.2011 07:33
Lietadlo, X-47B Foto:
Američania pracujú na novom, radarom nezachytiteľnom lietadle.
debata (124)

Lietadlo X-47b od firmy Northrop Grumman má urobiť asi 50 skúšobných letov, potom bude vyhodnotené a zvážia sa prípadné úpravy. K bojovému nasadeniu má byť „neviditeľný“ bezpilotný stroj pripravený do roku 2013. Informovali o tom spoločne americké letectvo a výrobca.

Americká armáda používa v bojových akciách bezpilotné lietadlá už niekoľko rokov. Časť vybavená kamerovými a prenosovými systémami je využívaná k výzvedným cieľom či sledovaniu bojiska, časť z nich nosí zbrojné systémy a využívajú ich k diaľkovo riadenému boju alebo k ničeniu základní protivníka v hĺbke jeho územia.

Doterajšie modely, medzi nimi aj najčastejšie využívané typy Predator a Reaper, sú však radarovými systémami ľahko zachytiteľné. Tento nedostatok má teraz vyvíjaný model X-47b odstrániť.

Po skúškach v Kalifornii sa má ďalšia séria testov uskutočniť na základni námorného letectva v Marylande. Potom by mali podľa dostupných informácií prísť na rad skúšky druhého prototypu.

124 debata chyba