Taliansko zaplavujú utečenci z Tuniska, šťastie chcú nájsť v Európe

Príliv nových utečencov na juhotaliansky ostrov Lampedusa z Tuniska naďalej pokračuje. Aj v pondelok v oblasti zaznamenali ďalšie plavidlo s utečencami. Impulzom pre súčasný zvýšený presun osôb z Tuniska do Talianska sa stal pád režimu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího. Mnoho Tunisanov, predovšetkým nezamestnaných, teraz dúfa, že nájde svoje šťastie v Európe.

14.02.2011 12:02
Lampedusa, Taliansko, utečenci Foto:
Azylový tábor na talianskom ostrovčeku Lampedusa praská doslova vo švíkoch.
debata (5)

Za posledných päť dní dorazilo na ostrovček Lampedusa päťtisíc utečencov. Taliansko sa obáva humanitárnej krízy a požiadalo o medzinárodnú po­moc.

Tunis rozhodne odmietol zámer Ríma rozmiestniť na tuniskom území talianskych policajtov a označil ho za miešanie sa do vnútorných záležitostí krajiny. Taliansko by týmto zamýšľaným krokom chcelo zabrániť prílivu utečencov.

Do Tuniska v pondelok zamieril taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini, ktorý sa má stretnúť s premiérom Muhammadom Gannúším. V Tunisku čakajú aj šéfku diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonovú.

Tunisania vo veľkom opúšťajú svoju krajinu a... Foto: Reuters
Lampedusa, Taliansko, utečenci Tunisania vo veľkom opúšťajú svoju krajinu a chcú hľadať šťastie v Európe.

„Myslím si, že Taliansko a Tunisko majú spoločný záujem zmraziť pohyb utečencov a Taliansko by mohlo Tunisku veľa ponúknuť,“ povedal pred odletom Frattini.

Azylový tábor na Lampeduse praská vo švíkoch

Hlavný azylový tábor na Lampeduse, ktorý znovu otvorili len v nedeľu, už teraz praská vo švíkoch. Od sobotňajšej noci dorazilo na ostrov v asi dvadsiatich lodiach 1 600 osôb. Lampedusa má pritom rozlohu len asi 20 kilometrov štvorcových. V uvedenom utečeneckom centre sa podľa pondelkových údajov nachádza okolo 2 150 ľudí. Oficiálne by mal tento tábor prijať len osemsto osôb. Ďalších 180 imigrantov býva v núdzových ubytovniach a hoteloch.

Počas poslednej veľkej vlny utečencov pricestovalo medzi júlom 2008 a júlom 2009 len na Lampedusu zo severnej Afriky viac ako 20-tisíc imigrantov.

5 debata chyba