Slučka okolo Kaddáfího sa zužuje, jeho verní už držia len hlavné mesto

Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu strieľali na účastníkov opozičnej demonštrácie na Tripolskom predmestí. Podľa katarskej televízie Al-Džazíra najmenej päť ľudí prišlo o život a niekoľko je zranených. Tripolis podľa agentúry AP strážia Kaddáfího jednotky, tanky strážia cesty vedúce k letisku a tiež mešity.

25.02.2011 15:00
Líbya, Benghází Foto:
Líbyjčan stojí na opustenom tanku vo východolíbyjskom meste Benghází, ktoré už diktátor Muamar Kaddáfí neovláda.
debata (21)

V Líbyi padlo ďalšie mesto na východe. Armáda a polícia sa stiahla zo svojich objektov v Adžedábíji a pripojila sa k opozícii. Prišla aj správa o rezignácii Kaddáfího blízkeho poradcu a bratranca a o tom, že sa k opozícii pripojil jeden z jeho mladších synov.

Podľa televízie Al-Džazíra sa síce začínajú Kaddáfího kontrole vymykať aj niektoré mestá na západe, ale na jeho strane je stále dobre vyzbrojená brigáda jedného z jeho synov Chamisau. Tá a ďalšie Kaddáfího verné jednotky boli v piatok vi­dieť v hojnom počte v Tripolise. Tanky sú rozmiestnené okolo cesty k tripolskému letisku a niekoľkonásobné kordony sú okolo mešít, teda okolo miest prípadných nepokojov.

Agentúra Reuters oznámila, že bezpečnostné jednotky strieľali do tisícov ľudí zhromaždených na jednom západnom predmestí Tripolisu.

Organizujú sa sms-kami

Opozícia na piatok pozvala Líbyjčanov do ulíc a prostredníctvom SMS správ k tomu vyzýva aj občanov metropoly. Podľa AP je v uliciach vidieť páskami označených Kaddáfího priaznivcov. Kontrolujú autá a hľadajú zbrane.

Jeden z občanov Tripolisu povedal, že aj napriek tomu opozícia dúfa, že sa ľudia prestanú báť Kaddáfího žoldnierov a vyjdú do tripolských ulíc po piatkových sviatočných modlitbách. „Nech tento piatok je piatkom oslobodenia,“ hovorí jedna z SMS správ.

Tisíce ľudí sa už zišli k modlitbám v Benghází. Ľudia volali na podporu Tripolisu a chcú, aby sa k nim pripojil a zostal metropolou celej krajiny.

Kaddáfího druhorodený syn Sajf Islám vyhlásil, že Kaddáfího rodina zostane a zomrie v Líbyi. Jeho mladší brat Sajf Arab sa vraj ale vo štvrtok pripojil k opozičnému táboru v Benghází. Toto východolibyjské mesto podobne ako Tobrúk už Kaddáfího sily nekontrolujú.

Kaddáfimu ostal asi už len Tripolis

Podľa Reuters sa k týmto východolibyjským mestám pripojila aj Adžedábíja. Vojsko a polícia oznámili prostredníctvom televízie Al-Džazíra, že jednotky opúšťajú svoje objekty a pripájajú sa k opozícii. „Položíme svoje životy a dávame všetky svoje sily k dispozícii slobodnej Líbyi,“ oznámil policajný kapitán Hafiz Abdar Rahim. Adžedábíja leží južne od Benghází a je strediskom provincie Vahat.

Podľa egyptskej agentúry MENA Kaddáfího prestal podporovať jeho poradca Kaddáfí Dam. Oznámil vraj, že rezignuje na „všetky svoje funkcie v líbyjskom vedení na protest proti tomu, ako Tripolis rieši súčasnú krízu“. Rezignovali aj líbyjskí diplomati v Paríži a pri UNESCO, odstúpil aj prokurátor a celý diplomatický zbor v Dillí.

O situácii v Líbyi sa rokuje v Rade OSN pre ľudské práva, ďalšie opatrenia zvažujú v Maďarsku ministri obrany Európskej únie, zíde sa aj Bezpečnostná rada OSN a veľvyslanci pri NATO.

Podľa zdrojov z Líbye je pod Kaddáfího kontrolou už len Tripolis, ktorý je domovom tretiny zo šiestich miliónov Líbyjčanov. Východné mestá sa mu úplne vymkli. Štvrtkové boje v okolí Tripolisu si podľa dostupných informácií vyžiadali 17 mŕtvych. Bojovalo sa okrem iného v meste Závíja, vzdialenom asi 50 kilometrov na západ od Tripolisu. Podľa správ sú v okolí mesta cestné kontroly, ale polícia ani vojaci do mesta nevstupujú.

Nepokoje v Líbyi trvajú od 15. februára. Vyžiadali si podľa striedmych odhadov 300 mŕtvych, ale začína sa hovoriť aj o možnosti tisícov obetí a ranených.

Tripolis v pi­atok rozhodol o novej finančnej pomoci pre všetky líbyjské rodiny a tiež o zvýšení miezd niektorých štátnych zamestnancov.

21 debata chyba