OSN schválila sankcie voči Líbyi, NATO vojenský zásah odmieta

Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila sankcie proti vedúcim predstaviteľom Líbye. Zmrazila majetok líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a ľudí z jeho najbližšieho okruhu a zakázala im cestovať. Uvalila tiež embargo na dovoz zbraní do krajiny a vyzvala Medzinárodný trestný súd, aby vyšetril násilnosti voči líbyjským protivládnym demonštrantom.

27.02.2011 07:34 , aktualizované: 11:08
Líbya, Muammar Kaddáfí Foto:
Muammar Kaddáfí
debata (73)

Na „čiernom zozname“ osôb, ktorí majú zakázaný vstup do iných štátov, je zapísaných šestnásť mien. Okrem členov Kaddáfího rodiny sú to tiež vysokí činitelia líbyjských bezpečnostných síl a minister obrany.

Medzinárodný trestný súd môže súdiť páchateľov zločinov proti ľudskosti, genocíd a vojnových zločinov na celom svete. Predstavitelia Bezpečnostnej rady sa domnievajú, že Kaddáfí sa zločinov proti ľudskosti dopustil tým, že nariadil útoky na vlastné obyvateľstvo.

Podľa rady uvalenie sankcií znamená „odsúdenie hrubého a systematického porušovania ľudských práv, vrátane represií voči mierumilovným demonštrantom“. Všetci predstavitelia rady tiež vyjadrili znepokojenie nad zabíjaním civilistov. Aj podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna sú činy líbyjskej vlády neprijateľné. Generálny tajomník zdôraznil, že uvalenie sankcií posiela do sveta správu, že „hrubé porušovanie ľudských práv nebude tolerované“.

Zástupca líbyjského veľvyslanca pri OSN Ibrahím Dabbáší, ktorý sa tento týždeň od Kaddáfího dištancoval, rozhodnutie Bezpečnostnej rady uvítal. Uvalenie sankcií na líbyjského vodca a jeho možné stíhanie Medzinárodným trestným súdom podľa Dabbášho bude znamenať „morálnu podporu nášmu ľudu“. „Pomôže ukončiť fašistický režim, ktorý sa v Tripolise stále drží,“ dodal líbyjský diplomat.

„Neprijateľné“ použitie sily proti civilistom v Líbyi odsúdilo aj Rusko. Postoj Moskvy vyjadril minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa agentúry AP Bezpečnostná rada zatiaľ neplánuje ďalšie opatrenia voči Líbyi. Neuvažuje sa ani o vyhlásení bezletovej zóny nad severoafrickou krajinou, ani o vyslaní medzinárodných jednotiek OSN do Líbye. Akúkoľvek vojenskú intervenciu v krajine vylúčila aj Severoatlantická aliancia.

Jednostranné sankcie uvalili už v piatok na Líbyu Spojené štáty. Sankcie sú namierené proti Kaddáfího vláde a členom jeho rodinného klanu, chrániť majú naopak majetok a prostriedky, ktoré patria líbyjskému ľudu.

Na balíku sankcií proti líbyjskému režimu sa v zásade zhodli aj členské krajiny Európskej únie. Formálne rozhodnutie o ich zavedení s cieľom vyvinúť čo najsilnejší tlak na zastavenie násilia v tejto severoafrickej krajine by malo padnúť začiatkom budúceho týždňa.

Strety medzi odporcami režimu a Kaddáfího jednotkami pokračovali aj v sobotu. Líbyjský vodca však postupne stráca vplyv nad krajinou a jeho jednotky kontrolujú len niekoľko väčších častí mesta.

73 debata chyba